Ekonomideki Krizin faturaları sergisi renkli görüntülerle açıldı

Krizin faturaları sergisi renkli görüntülerle açıldı

Krizin faturaları sergisine ilgi büyük oldu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent Dayanışması, Demokratik Kitle Örgütleri işbirliğiyle Mimarlar Odası Sergi Salonu’nda “Krizin Faturaları Sergisi” açıldı. Renkli görüntülerin olduğu sergiye ilgi büyük oldu.

Etkinliğe Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşoğlu ve Tuğba Arslan Konak, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, SES Ankara Şube Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım, Eğitim-İş Ankara 1 Nolu Şube Sekreteri Hızır İnan, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Cem Şahin, Kavaklıderem Derneği’nden İsa Çapanoğlu, Tüketici Hakları Derneği’nden Ergun Kılıç, Şirzad Mugan ve Yavuz Parlak, YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı’ndan Emel Sungur, Halkevleri’nden Hadi İskit, Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nden Heykeltraş Erdal Duman, Emekli Sen sendikası Genel sekreteri Hulusi Şimşek ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vatandaş fatura mandalladı, 10 numara gözlükle kriz yok diyenlere gönderme yapıldı

Kurum temsilcileri hep birlikte serginin açılışını kurdele keserek yaptılar. Sergide vatandaşlar ekonomik krizin en önemli göstergelerinden elektrik, doğalgaz, su ve market alışverişi faturalarını mandalladı.

Sergide yer alan yüksek meblağlı faturalar, kırmızı halı ile sergilenen krizin kraliçesi soğan fileleri, vatandaşta konkordato ilan etsin panosu, krizi görmek istemeyenler için 10 numara gözlük, sıkılacak deliği kalmayan kemer, cepleri delik ve boş olan pantolon, sadece bir soğan alınabilen pazar filesi, vatandaşın psikolojisinin geldiği hali simgeleyen tef, kriz savar sapan, zam şampiyonlarından olan üzerinde “kriz var, bulanım var, ekonomi tıkırında” yazılı tuvalet kağıtları, krizi simgeleyen kara delik, Kaçak Saray’ın orjinal olan bir aylık elektrik faturasının olduğu pano ve “Kriz hattı girilmez” yazıları büyük ilgi çekti. Ekranda vatandaşlarla krize dair yapılan röportajlar dönerken, fon müziği olarak Timur Selçuk’un 80’li yıllarda dillerde olan meşhur şarkısı “Kriz var, bunalım var!” şarkısı çalındı

Faturalar ciddi bir krizin varlığını gösteriyor

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Türkiye’de ekonomik kriz için psikolojik dediler. Ekonomik kriz söylemini hiç kullanmadılar, sıkıntı var dediler ama gelin görün ki hem faturalar hem de yaşadıklarımız ciddi bir krizin varlığını gösteriyor. Bugün Başkent Dayanışması Bileşenleri ve Demokratik Kitle Örgütleri ile birlikte sanatın gücüyle bir ilke imza atıyoruz. Krizin faturaları sergisi ile kabul edilmeyen krizi, estetik bir bakış açısıyla gündeme taşıdık. İlk defa böyle bir sergiye kriz mağdurları olarak küratörlük yaptık. Kara delik, vurgun, mercek altına alınan süreçler, mandallanan faturalar Türkiye’de krizin ne anlama geldiğini ifade eden simgeselliklerle Made in Turkey ile birlikte sergiyi açıyoruz. Umarız psikolojik ve sıkıntı var diyenler utanırlar” dedi.

Kaçak Saray ülkeyi kara deliğe sürüklüyor bir aylık elektrik faturası 1 milyon 149 bin 805 lira

Candan, serginin en önemli öğelerinden birisi kara deliği simgeleyen eserlere dikkat çekerek, sergide yer alan eserlere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Hukuksuz bir şekilde Atatürk Orman Çiftliğinde yapılan Kaçak Saray’ın masraflarıyla ve politikalarıyla birlikte ülkemizi ve bütçemizi nasıl bir kara deliğe doğru sürüklediğini gösteriyor. Öte yandan sergide yer alan Kaçak Saray’ın yayınlanmış aylık elektrik faturası da sergileniyor. Aylık elektrik faturası 1 milyon 149 bin 805 liradır. Kaçak Sarayın tüm harcamaların kriz döneminde de mercek altında olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir. Serginin kraliçesi olarak kırımızı halı ile simgelenen soğandır. Son günlerde depolara baskın yapılarak soğan bulundurmanın suç olduğu başka bir ülke daha yoktur herhalde. Kriz diyerek konkordato ilan eden firmalara gönderme yapılarak, ‘Vatandaş ta konkordato ilen etsin’ panosu ile ise gıdadan temizlik malzemelerine, çok sayıda ürüne gelen zamları ve işsizliğin en üst seviyelere çıktığını hatırlattık.”

Vatandaş ta konkordato ilan etsin faturaları da Kaçak Saray ödesin

Madem öyle ‘vatandaş ta konkordato ilan etsin faturaları da Kaçak Saray ödesin” diyen Candan şöyle devam etti:

“Made in Türkiye’de sergilenen objeler Türkiye’de krizin ne anlama geldiğini simgeliyor. En son deliğine kadar sıkılan kemer, boş file, delik cepler, krizler ülkesi Türkiye için çok şey hatırlatıyor. Krize birlikte vatandaşın ruhsal psikolojisinin bozulmasını def simgeliyor. Hükümet Ankara Tabip Odası’nın yazdığı reçeteye uymaz ise vatandaşın kriz savar formülleri var hem dayanışma içinde olmak ve direnme açısından, sergideki büyük sapan ise bunu simgeliyor. Krize karşı halkın kriz savacak aletleri her zaman var. Kriz yok diyenler için ise faturalara bakmaları için 10 numara gözlükte serginin önemli bir parçası.”

Her türlü sömürüyorlar

Sayaç vurgunlarını simgeleyen doğalgaz ve su sayaçlarına ilişkin ise Tüketici Hakları Derneği’nden Ergün Kılıç şöyle konuştu:

“Sayaç artık cebimizdeki parayı saymaya dönüştü. Kartı takıyorlar bir sömürüyorlar, kartsız takıyorlar başka sömürüyorlar. Oda olmadı siz paranızla kartınıza para yüklüyorsunuz ama cari dönemde geçerli olacak diyor. Yani değerini bilmede bir mal ve hizmet alıyorsunuz ve ay sonunda ne kadar zam gelirse sizin cebinizden çıkıyor. Maalesef durum budur.”

Faturaların mandallandığı kısmı ise 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı Emel Sungur, “2014 yılına ait faturam 25 lira 2018 yılındaki faturam ise 240 lira, bu ne halimize geldiğimizi gösteriyor” diyerek anlattı.

Ankara Tabip Odası’nın hazırladığı krizin reçetesine dair ise Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Krizinden kurtulmanın reçetesi 8 adet ilaçtan oluşuyor. Yolsuzluk yapma, israf etme, birikimleri satma, tarımı güçlendir, sağlıklı kentler kur, vatandaşa eziyet etme, demokrasiyi koru, laik eğitimi koru olmak üzere 8 ilaçtan oluşuyor.”

Krizin Faturaları Sergisi Mimarlar Odası Sergi Salonu’nda 7 Aralık Cuma gününe kadar açık kalacak.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    ASKİ.İÇME SUYUMUZ KALİTELİ,RAHATLIKLA İÇEBİLİRSİNİZ

    İÇME SUYU KALİTESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI Son zamanlarda sosyal medya platformlarında Genel Müdürlüğümüz tarafından vatandaşlarımıza sağlanan içme suyunun kalitesine ilişkin bilinçli şekilde dezenformatif haberlerin yapıldığı görülmüştür. Öncelikle belirtmek gerekir ki…

    Mühimmat fabrikasındaki patlamada 12 kişi öldü

    Balıkesir in Karesi İlçesine bağlı kırsal Kavaklı Mahallesi’nde özel bir firmaya bağlı faaliyet gösteren mühimmat fabrikasının kapsül üretimi yapılan bölümünde henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi.Patlama da ilk belirlemelere göre…

    You Missed

    ”İlk seçimde bu iktidarı değiştireceğiz”

    ”İlk seçimde bu iktidarı değiştireceğiz”

    ASKİ.İÇME SUYUMUZ KALİTELİ,RAHATLIKLA İÇEBİLİRSİNİZ

    ASKİ.İÇME SUYUMUZ KALİTELİ,RAHATLIKLA İÇEBİLİRSİNİZ

    Süper lige antrenör dayanmıyor

    Süper lige antrenör dayanmıyor

    Mühimmat fabrikasındaki patlamada 12 kişi öldü

    Mühimmat fabrikasındaki patlamada 12 kişi öldü

    Şimşek; Türkiye’nin ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var

    Şimşek; Türkiye’nin ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu var

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.

    Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına geliyor.