TBMM Genel Kurulu’nda dün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçeleri görüşüldü. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bu faciayı da hükümet Allah’a havale ediyorsa, Allah onları bildiği gibi yapsın. Bu kazayla ilgili kusurların ortaya çıkarılması, her milletvekilinin millete ve Allah’a karşı sorumluluğudur” derken TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra ortak önergeyle, ihmal ve kusurların araştırılması için bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 8 Temmuz’da Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini ve bunun AKP’nin oylarıyla reddedildiğine dikkat çekti.
MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise “Arka arkaya gelen hadiseler, meselenin çok daha ciddiyetle ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır, takipçisiyiz” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, kazayla ilgili, acıyı paylaşmanın, şifa dilemenin, bir daha tekrarlanmaması istemenin dışında bir de sorumluluğun olduğunu vurgulayarak yaşamını yitirenlerden birisinin geçen dönem Şanlıurfa milletvekili adayı Yusuf Yetim olduğunu anımsattı.
AKP iktidarında 11. tren faciası
Türkiye Uzay Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulduğu gün yaşanan bu kaza, Türkiye genelinde AKP iktidarları döneminde yaşanan 11. tren kazası olarak kayıtlara geçti. 2002’de Temelli, Temmuz 2004’te Pamukova, Ağustos 2004’te Kocaeli, Ocak 2008’de Kütahya, Şubat 2008’de Ankara ve Sivas, 2009’da Sivas ve Bilecik, 2010’da Bilecik, Temmuz 2018’de Çorlu’da meydana gelen tren kazalarında, 87 kişi yaşamını yitirdi, 589 kişi yaralandı. 11. kazada ise ilk açıklamara göre 9 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.
Aynı yerde, Çiftlik İstasyonu’nda 1974’te de iki tren birbiriyle çarpışmış, 3 kişi ölmüş, 48 kişi yaralanmıştı. Yine Sincan’dan kalkan banliyö treni 1979’da bir başka banliyö trenine çarpmış 30 kişi yaşamını yitirmişti.