Alevilerin, Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi için yürüttüğü hukuki çaba kapsamında, Cem Vakfı tarafından açılmış olan “aydınlatma giderlerinin devlet tarafından ödenmesi” davasında Yargıtay yerel mahkemenin Cem Vakfı lehine olan kararını onadı.
Böylelikle Yargıtay Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine hükmetmiş oldu.
Davayı takip eden avukatlardan Riyad Yıldız BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Cemevlerinin ibadethane sayılması için yürütülen hukuki sürecin 15 yıldır devam ettiğini, Yargıtay’ın son kararının ardından artık hükümetten yasal bir düzenleme beklediklerini belirtti.
Cem Vakfı, Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine ilişkin düzenleme talep ettiği için, elektrik faturalarını ödemiyordu.
Bunun üzerine BEDAŞ fatura borcu nedeniyle icra takibi başlattı. Kaşılıklı itirazlarla ilerleyen süreçte yerel mahkeme önce BEDAŞ lehine karar verdi.
AİHM İBADETHANE DEMİŞTİ
BBC’deki habere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) Türkiye’deki hukuki süreç devam ederken 2014 yılında cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin karar verdi.Yargıtay AİHM kararı üzerine o dönemde dosyayı bozma kararı verdi.
Yargıtay’ın kararı bozması sonucu BEDAŞ temyize gitti ancak yerel mahkeme bu kez BEDAŞ aleyhine karar verdi.
Yargıtay son olarak yerel mahkemenin BEDAŞ aleyhine olan kararını onadı ve böylelikle Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti.
Avukat Yıldız “Kanunlarda henüz Alevilik inanç sayılmıyor. Hükümetin burada düzenleme yapması ve Aleviliği inanç grubu olarak tanınması lazım” dedi.