İş yeri açmak için,yerel yönetimler,ya da odalar eliyle planlama yapılmalı !…
1,2,5,7,9,11,17,19,24,31,38,39,43,44,46,49,50,62 ve 66 No’lu
meslek komitelerinin,sorunları ve önerileri, Bakana sunuldu…
İhracatı özendirecek yeni çalışmalara başlanmalı,eğitimler
verilmeli ve ihracata yönelik üretim planlaması yapılmalı…
Haber:Halim UTLU
Ankara Ticaret Odası (ATO), 1,2,5,7,9,11,17,19,24,31,38,39,43,44,46,49,50,62 ve 66 No’lu Meslek Komitelerinin, sektörlerinde yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı dosyayı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sundu.
ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Meclis Başkan Yardımcıları Alaattin Doğan ve Vecdet Fehmi Şendil, Meclis Divan Katibi Fatih Sertaç Bulut, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halil İbrahim Yılmaz ve Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Edip Balcı, Halil İlik, Mehmet Fatih Çetinkaya, Nihat Uysallı, Nuh Acar ve Süleyman Ekinci, Meclis Üyeleri Ali Rıza Koç, Aydın Erkoç, Belgin Sağdıç, Erdoğan Yıldırım, Hacı Ali Taylan,Mehmet Aygün ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Pazartesi günü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.
İş yeri açmak için, yerel yönetimler, ya da odalar eliyle planlama yapılmalı
Ziyarette, kısa bir konuşma yaparak,ticaretin anayasasının baştan yazılması gerektiğini,aynı faaliyet kolunda ihtiyaçtan fazla ticarethane açılmasının mahsurlarına değinen ATO Başkanı Gürsel Baran, “Bu durum haksız rekabete ve kayıt dışılığa yol açıyor. Mal satabilmek için ahlak, kural, kaide, etik, bunların hepsinden vazgeçiliyor. İnsanlar birbirinin üzerine basarak ticaretlerini devam ettirmeye çalışıyorlar.İş yeri açma konusunda yerel yönetimler, ya da ticaret odaları eliyle planlama yapılması gerekiyor.” dedi.
Baran, ihracatı özendirecek yeni çalışmalara başlanması, eğitimler verilmesi ve ihracata yönelik üretim planlaması yapılması gerektiğini,Türkiye’de ihracatçı sayısının yetersiz olduğunu, Ankara’yı Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı haline getirmek ve üreticinin ürününü kıymetlendirmek amacıyla Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenlediklerini söyledi.
Coğrafi işaret tescili almış ürünlerin yurt dışındaki marketlerde satılmasının hem Türkiye’nin tanıtımına, hem de ekonomiye katkıda bulunacağını ve markalaşmanın önemine de işaret eden Başkan Baran,
Londra’da istediğiniz dükkânı, analiz yapmadan açtırmazlar
“Marka çok önemli.Marka olmadan katma değer üretemeyeceğimizi, cari açığımızı azaltamayacağımızı, ihracatımızı istediğimiz seviyelere getiremeyeceğimizi biliyoruz. En önemli işlerimizden birisi marka olsun istiyoruz.” şeklinde konuştu. Baran, ayrıca Başkent Ankara’dan yurt dışına direkt uçuşların arttırılması konusunda da Bakan Pekcan’dan destek talebinde bulundu.
Gelişmiş ülkelerde kurallı piyasa ekonomisine yönelme olduğunu, Antalya’da aynı cadde üzerinde 97 adet cep telefonu satıcısı saydığını ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “İngiltere başkenti Londra’daki Oxford Street’te, istediğiniz dükkânı açamazsınız. Analiz yapmadan müsaade etmezler. Ticaret hayatının düzenlenmesiyle ilgili iyi bir çalışma yapmak lazım.” dedi.
Başkan Hisarcıklıoğlu,TOBB’un çalışmaları ve projeleriyle ilgili bilgi verdikten sonra, e-ihracat yapmak isteyen TOBB üyelerine yönelik destekleri de dile getirdi.Ziyarette, ATO Meclis üyeleri ise Bakan Pekcan’a sektörlerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattılar.
Bakanlığın çalışmalarına katkılarınızı bekliyoruz
Ticaret erbabının ve ihracatçının önünü açmak istediklerini ve gerekli desteği verebileceklerini ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da “Burası sizin bakanlığınız.Burası hizmet bakanlığı. Sizinle proaktif çalışacağız. Sizin gibi köklü iş adamlarımızın olduğu
Ankara Ticaret Odası’nın önerilerine her zaman açığız. Vizyoner, fikir üreten, fark yaratan bir oda olarak, Bakanlığımızın çalışmalarına katkılarınızı bekliyoruz.” önerisinde bulundu.
ATO’nun 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi, 2 No’lu Konfeksiyon- Hazır Giyim- Triko Meslek Komitesi, 5 No’lu Hayvansal Üretim Meslek Komitesi, 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi,9 No’lu Ayakkabıcılar Meslek Komitesi, 11 No’lu Tarım Ürünleri Meslek Komitesi, 17 No’lu Tekstil – Tuhafiye – Mefruşat Meslek Komitesi, 19 No’lu Kırtasiye ve Kitap – Dergi Satıcıları ve Kopyalama Merkezleri Meslek Komitesi,
Gözlükçülük ve Fotoğrafçılık Hizmetleri Meslek Komitesi
24 No’lu Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi, 31 No’lu Plastik ve Kimyevi Madde İmalat ve Satıcıları Meslek Komitesi,38 No’lu Nakliyeciler ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi, 39 No’lu Lastik, Jant, Akü Toptan Ve Perakende Satış-Servisi Meslek Komitesi, 43 No’lu Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi, 44 No’lu Otomotiv Yedek Parça Toptancıları Meslek Komitesi,46 No’lu Yassı Demir Çelik Ürünleri Meslek Komitesi, 49 No’lu Otomotiv Yedek Parça Perakendecileri Meslek Komitesi, 50 No’lu Motorlu Kara Taşıtı Satıcıları Meslek Komitesi, 62 No’lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi ile 66 No’lu Gözlükçülük ve Fotoğrafçılık Hizmetleri Meslek Komitesinin, sektörlerinde yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı bir dosyayı, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran,Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sundu.
Ziyaret,fotoğraf çekimi ile son buldu..
…