FESTİVALLER YAHYA AKSOY
Yaz aylarında ülkemizin ve dünyanın dört yanında yaygın ve etkin biir şekilde büyük katılım ve coşkularla sürdürülmekte olan “HALK ŞENLİĞİ FESTİVALLER, tarih boyunca yaşanagelmektedir. Yaz geldi, festivaller başladı, şenlik ve mutluluk geldi….
Mehmet Faruk Gürtunca, Anadolu şiirinde, insan, doğa, tarih ve kültür zenginliğine vurgular yapmakta ve ülkemizin gezilip görülmesini öğütlemekte:
“Sen ne güzel bulursun gezsen Anadolu’yu/ Dertlerden kurtulursun gezsen Anadolu’yu/ Billur ırmakları var/Buzdan kaynakları var/Ne hoş toprakları var/Gezsen Anadolu’yu./ Derde şifa bulursun/Halkta vefa bulursun/Kim der cefa bulursun/Gezsen Anadolu’yu…” .
“Anadolu eskiden beri bolluklu ,kalabalıklı,zengin ve aydın bir yerdi…”diyerek ülkemizi betimleyen Halikarnas Balıkçısı, düşüncelerini, bilgilerini ve gözlemlerini çok ayrıntılı olarak yazılarına aktarmıştır. Bu ‘Düşün Yazıları’nı herkes okumalıdır.
Antik Çağlardan beri Anadolu’da, Ege’de, Akdenizde sürüp gelen festivaller tarihini anlatmaya kitaplar yetersiz kalmakta.
Zeybek,horon, seğmen,halay oyunlarımız ,yanında köklü ve özgün halk türkülerimiz, lezzetli binlerce yerel mutfak zenginliğimiz,eşsiz tarih ve doğa güzelliklerimiz ve bütün bunlara renk katan düşünce ve gönül zenginliğimiz bütün yönleriyle festivallerde harmanlanarak yansıtılmakta.
UNESCO’nun”Dünya Biyosfer Rezervi Alanı”ilan ettiği Artvin Borçka ilçesine bağlı Macahel’de, 10-11 Ağustos 2018 tarihlerinde “17.Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali” düzenlendi. Ekolojik zenginliği,ekoturzmi, organik tarımı ve arı kültürünü tanıtmayı ve geliştirmeyi hedefleyen bu feztival, Yaşayan Şehirler Platformu’nca ‘en yaratıcı etkinlik” olarak seçildi. Yurt içinden ve dışından uzmanların katılımı ile Camili ve Düzenli köylerinde düzenlenen forumlar, bal konulu fotoğraf yarışması, yabancı ve yerli halk oyunları gösterileri ile konserlerin verildiği festivalde binlerce katılımcı bir araya geldi.
UNESCO’nun “yaşayan insan hazinesi” ilan ettiği “Macahela Yaşlılar Korosu” konseri,basında küçük haberler arasında yer alsa da bölgede ilgiyle karşılanarak büyük yankılar yarattı. Ödüllerle son bulan bu örnek etkinliği gönülden kutlamak gerekmekte.
Tiyatro, opera, bale, müzik, el sanatları,film festivallerinde ve diğer yerel ve uluslararası festivallerde Fazıl Say, Suna Kan, İdil Biret gibi uluslararası saygınlığa sahip sanatçıların yer alması unutulmaz izler bırakır ve derin etkiler yaratır.
İstanbul, Ankara,İzmir, Bodrum, Çeşme,Marmaris, Hacı Bektaş,Antalya, Adana,Bursa, Çanakkale, Rize, Ardahan,Van, Malatya,Çorum illerinde ve diğer yerel bölgelerde yapılmakta olan festivalleri desteklemek üzere, sponsor olarak bankalar, büyük şirketler, bakanlıklar,tanıtma fonları bütçeler ayırmalılar.
Uluslararası festivallerin etkili izler bırakarak imajını geliştirmesi için, kültür ve sanat ağırlıklı proğramlarına seçkin ve saygın sanatçıları,orkestraları, müzik topluluklarını,yazar ve sanatçı söyleşilerini almaları gerekir.
Festivallerde ,omuz omuza çekilen halaylar,hep birlikte söylenen şarkılar ve türküler, binlerce kişiye kurulan yer ve gönül sofraları, birlikte yaşamanın mutluluğunu insanların gönlüne taşır. Yaşam, huzur, mutluluk,paylaşma ve kaynaşmayla anlam kazanır.
Sosyal,kültürel ve turizm boyutu ile halk şenliği olan festivaller, bilgiyle,bilinçle ve koordineli bir şekilde halkla birlikte yapılmalı ve tanıtılmalıdır.
ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…