Yeniden IŞİD tehlikesi…
Necdet Buluz
Ortadoğu’yu kana bulayan terör örgütü IŞİD’ın bir Amerikan projesi olduğu konusunda geçmişte çok yazdık. Amerika ve AB ülkelerinin Ortadoğu’daki planlarını yürütebilmek için, IŞİD gibi bir terör örgütünün olması ve bu bahane ile de bu coğrafyada yer edinilmesi gerekiyordu.
IŞİD,sadece Suriye’ye değil, Irak topraklarına da yerleşerek Ortadoğu’da tehlikeli bir örgüt olarak hedef gösterilmişti.
Dikkat edilecek olursa IŞİD ile mücadele bahanesi ile Amerika Suriye’ye oturmayı başardı. Burada PYD/ PKK terör örgütlerini de yanına aldı. Bugüne kadar bu projede başarı sağlandığını görmekteyiz.
Yıllardır yapılan mücadele IŞİD’ın yenildiği ve kalıntılarının da temizlenmeye başlandığı söylendi. Amerika ve müttefikleri “IŞİD yok oluncaya kadar mücadeleye devam” kararında da ısrar ettiler.
Yok olmaya başlayan IŞİD’ın yeniden toparlanmaya başlaması ve terk ettiği topraklara dönmeye başladığı haberleri geliyor.
Özetleyecek olursak, IŞİD konusunda yeni bir tezgâh sahneye konuluyor.
Bu konuda İngiltere’de yayınlanan Indepedent Gazetesi’ndeki bir analiz yazı yeniden toparlanmaya başlayan IŞİD konusunda Amerika ve müttefiklerinin hiçbir şey yapmadıkları gerçeğini de ortaya koyuyor.
Indepedent’ın savunma muhabiri Kim Sengupta, terör örgütü IŞİD’in Suriye’de tekrar güç kazanmaya başladığını ve saldırılara başladığını konu alan detaylı bir haber hazırladı.
Habere göre, son günlerde IŞİD’in Suriye’deki etkinliğini artırdığına yönelik gelişmeler sıklıkla yaşanmaya başladı. Rakka’daki bombalı saldırılar, farklı yerlerde rakip silahlı grupların savaşçılarının kaçırılmaları ve infaz edilmeleri ile yeni topraklar ele geçirip buralarda yeni üslerin kurulması bu gelişmeler arasında sayılıyor.
IŞİD’in hali hazırdaki terörist sayısının sekiz ile on bin arasında olduğunun düşünüldüğünü aktaran Independent, tamamen yenildiği düşünülen örgütün geri döndüğünü, bunun temel nedenininse sahada değişmekte olan dinamikler olduğunu belirtiyor.
“Araçları ve silahlarıyla giden IŞİD’liler şimdi tekrar buradalar”
Yazıda, Suriye’de sahadaki değişimlere örnek olarak ABD Başkanı Trump’ın, ABD ordusunun Suriye’deki faaliyetlerini kısıtlama emri vermesi ve IŞİD’den geri alınan alanlarda kontrolü sağlayan Batı’nın müttefiki bazı grupların, vergi ve zorunlu askerlik politikalarına karşı yerel halk arasında artan memnuniyetsizlik gibi nedenler gösteriliyor.
Haberde, bölgede Amerikan askerlerinin azalmasıyla birlikte Fransız askerlerinin sayısının arttığı ancak Fransızların zamanların büyük bölümünü silahlı muhalif gruplar arasındaki iç çatışmaları durdurmaya çalışmakla geçirdiği de belirtiliyor.
Independent ayrıca, Beşar Esad’ın uluslararası destekçileri olan Rusya ile İran arasındaki ayrışma ve tartışmaların arttığını da yazıyor.
Gazeteye konuşan Sami Abdullah Abdo adlı bir silahlı muhalif grup üyesi, IŞİD’in bu yeni koşulları kullandığına vurgu yapıyor ve şu açıklamalarda bulunuyor:
“Batılı ülkeler bize sürekli olarak DAEŞ’in (IŞİD) nasıl yenildiğini, nasıl bittiğini, her şeyin nasıl sona erdiğini anlattılar. Ancak sahada olan bizler, durumun böyle olmadığını görebiliyoruz. IŞİD’lilerin birçoğu araçları ve silahlarıyla gittiler. Şimdi DAEŞ tekrar burada. Şartlar değişti ve bunu kullanıyorlar, iyi gidiyorlar ve güçlerini artırıyorlar.”
Bu gelişmelerden çıkan sonuç:
Amerika IŞİD’ın yeniden toparlanmasına göz yumuyor. Yeniden IŞİD ile mücadele adı altında yeni planlarını devreye sokacak. Suriye’ye iyice yerleşecek. Ortadoğu coğrafyasında yer edinecek.
Asıl mesele de İran ile olan ilişkilerinde kendisini ve İsrail’i sağlama alacak adımların atılmasıdır. Yakın bir gelecekte tüm bunlara şahit olacağız.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz