ÜNLÜ YAPITLAR YAHYA AKSOY
4.6 milyar yaşında olduğu tahmin edilen dünyamız ilk insandan beri sayısız ve farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden bazılarının Antik Çağ’da gösterdiği gelişmelere ve teknolojiye bugün bile akıl erdirmekte güçlük çekilmekte.
Pencere yerine mazgal deliği ve çatı yerine kubbesi bulunan Mezopotamya mimarlığında önemli bir yer tutan, Sümerlerin ve Akadların tapınak olarak ve gökyüzünü gözlemek üzere piramit şeklinde yaptıkları kule-Ziggurat’ların tepesindeki düzlükte gökyüzünü gözlemleyen rahip-münecciplerin olduğu tarihi kaynaklarda yer almıştır.
Antik efsanelerde anlatılanlar ve geçmişe ait tarihi kalıntılar dünya tarihine ışık tutmaktadır. Ünlü yapıtlar ve antik kalıntılar sanat tarihi ve teknolojik yönlerden incelendiğinde , yüzbinlerce yıl önce yaşamış olan insanların çok sağlam ve çok iyi bir şekilde inşa edilmiş gemilerle okyanuslarda yolculuklar yaptıkları, ömürlük kaleler, surlar, büyük toplantı merkezleri, çarşılar, tiyatrolar,kurganlar, piramitler,su kanalları ve tapınaklar yaptıkları, 80 bin yıl önce yaşamış bir insan ırkı olan neandertal ırkının, müzik aletleri yaptığı ve binlerce yıl önce Ege Bölgesine damgasını vermuş olan Karia Uygarlığı’nın önemli bir yerleşim belde si olan İasos-Kıyıkışlacık’ta çalınan lir çalgısı seslerinin Antik Ege Efsaneleri anlatımında bulunduğu, tarihi gerçekler arasında önemli yerini almıştır…
Dünyamızın ve ülkemizin dört köşesinde çok gelişmiş medeniyetler kurmuş bu insanların mirası olan tarihi eserler, bugün dünya kültür mirası olarak değerlendirilmekte ve korunmaktadır. Herbiri diğerinde değerli olan bu eserler yapıldıkları dönemlere ait bilimin,teknolojinin ve sanatın ne düzeyde olduğuna dair bilgiler sunmaktalar. Karakteristik ve özgün özellikleri nedeniyle tarih boyunca insanlığın merak ve ilgi konusu olmaya devam etmekteler. Özgürlük Anıtı, Eyfel Kulesi, Çin Seddi, Kremlin Sarayı,Mıısır Piramitleri gibi…
Türkiye’de: Aıtkabir,Topkapı Sarayı,Ayasofya Müzezi,Beylerbeyi Sarayı,Sultanahmet Cami,Yerebatan Sarnıcı,Galata Kulesi,Çırağan Sarayı,Dolmabahçe Sarayı,Süleymaniye Külliyesi,Selimiye cami(Edirne),Ulucami(Bursa),Artemis Tapınağı(İzmir),Halikarnas Mozolesi(Bodrum), Meryem Ana Evi(İzmir)…
Dünya’da: Eyfel Kulesi(Fransa),Pisa(Pizza)Kulesi(İtalya,Notre Dame Katedrali(Fransa),Berlin Duvarı(Almanya),Stonehenge (İngiltere),Louvre Müzesi(Fransa),El-Hamra Sarayı(İspanya),Kremlin Sarayı(Moskova),Özgürlük heykeli(ABD),Mısır Piramitleri,Ağlama Duvarı(Kudüs),Chıchen İtza Piramidi(Meksika),Çin Seddi,Machu Pıcchu Antik Kenti(Peru),Petra Antik Kenti(Ürdün), Kolezyum(İtalya), Taç Mahal(Hindistan)…
“Bilmem güneşin dilini, aydınlığı nur anlatsın” diyor, şair Şevki Akar.Uygarlık tarihi uzun bir süreci içine almakta , tarih öncesi ve tarihi devirler olarak çeşitli dönemlere ayrılmaktadır.Tarih, yazının icadı ile başlatılmakta.Gelenek ve görenekler ile sözlü kültür değerleri efsaneler tarihî zamanlara da ışık tutmaktadır.
İnsanlık tarihine ışık tutan bu ünlü eserlleri yerinde görme olanağı bulamayanlar,bu alanda yazılmış seçkin kaynak eserlere başvurarak bilgi dağarcıklarını genişletebilirler.
Bilgiden bilince ulaşan toplumlar,dünyada ve ülkelrinde tarihî eserlere değer verirler,korururlar, turizm ve kültür alanında ülkelerinin tanıtımı için en üst düzeyde kullanırlar. İnsanlığın hayat felsefesi ünlü yapıtların ruhuna işlenmiştir…
ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…