Neden Çinli turist?…

Neden Çinli turist?…

Necdet Buluz

Turizmle ilgili olarak son günlerde yazdığımız yazılardan çoğunu Çinli turistlere ayırdık. Çin’den önemli ölçüde turist beklentimizin olduğuna vurgu yaptık. Özellikle 2018 yılının Çin’de “Türkiye Yılı” olması nedeni ile bu fırsattan istifade etmemiz gerektiğini anımsattık.

Bu arada önemli bir gelişmeden daha söz etmiştik.

Çin Havayollarının yakın bir gelecekte Pekin-Şanghai-İstanbul seferlerine başlayacağı haberleri Çin’den Türkiye’ye Çinli turistlerin daha rahat biçimde gelebileceği konusunda önemli bir gelişmedir. Her ne kadar THY İç’in Pekin ve Shangai kentlerine onlarda sefer düzenliyorsa da bunun yetersizliği her zaman görülüyor.

Dünya Turizm Örgütü en çok turizm harcaması yapan ülkeleri açıkladı. Konu ile ilgili inceleme yapan Interpress’in elde ettiği bilgilere göre Çin’in 258 milyar dolar turizm harcaması ile ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri 135 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, Almanya ise 84 milyar dolar ile üçüncü sıranın sahibi oldu. Bu üç ülkeyi İngiltere ve Fransa’nın takip ettiği görüldü. Bu sıralama şu gerçeği gösteriyor:

Yüzümüzü Çin’e, Avrupa’da da Almanya, İngiltere ve Fransa’ya dönersek, beklediğimiz turist potansiyelini yakalayabiliriz. Hiç kuşkusuz Rus turistlerini de unutmamız gerekiyor.

Dünya turizm pastasından Fransa ve İspanya önemli pay kapmış. İtalya ve Yunanistan’ın da bu konuda önemli atakları var. Akdeniz’deki bu yarışta Türkiye’nin 6.sırada yer alması içinde bulunduğumuz durumu daha açık ve net biçimde ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yılı analiz ettiğimizde Dünyada turist sayısındaki hızlı artışı görürüz. 2017 yılında toplam turist sayısının 1 milyar 300 milyona çıktığı belirlendi. Bu pastadan Türkiye beklediği payı alamamış görünüyor.

Şimdi şu rakamlara bir göz atalım:

Geçen yıl en çok ziyaretçi çeken ülke 88,9 milyon kişi ile Fransa oldu. Bu ülkeyi, 82,2 milyonla İspanya, 72,9 milyonla ABD izledi. Çin’i 59,3 milyon, İtalya’yı ise 57,8 milyon turist ziyaret etti. Türkiye ise 2017 yılında 39,9 milyon yabancı ziyaretçi ile dünyanın en çok yabancı turist çeken 6’ncı ülkesi oldu.

Türkiye’yi, 39,3 milyon turistle Meksika, 38,7 milyon turistle İngiltere ve 37,6 milyon turistle Almanya takip etti. Tayland ise 34,7 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken 10’uncu ülkesi oldu.

2017 yılında toplam turist sayısı 1 milyar 300 milyon kişiye ulaşırken geçtiğimiz yıl turist sayısının, 2016 yılına oranla yüzde 6,7 oranında arttığı belirlendi.

Dünya coğrafyasının geneline bakıldığında, turist sayısının büyümesi Amerika kıtasında yüzde 3, Ortadoğu’da yüzde 5, Pasifik ile Asya’da yüzde 6, Afrika ve Avrupa’da ise yüzde 8 oranında gerçekleşti.

Buna göre, Afrika’ya 62 milyon turist gelirken, Ortadoğu’yu ziyaret eden turist sayısı 58 milyon, Amerika kıtasını ziyaret eden turist sayısı 207 milyon, Pasifik ve Asya’yı ziyaret eden turist sayısı 324 milyon ve Avrupa’yı ziyaret eden turist sayısının ise 671 milyon olduğu anlaşıldı.

Şimdi gelelim Çinli turistlere.

Aslına bakılacak olursa Çin’de bu yıl ilan edilen “Türkiye yılı” bizim için önemlidir. Ancak, bundan bugüne kadar gerektiği gibi istifade edebildik mi? Turist bağlantılarını yaptık mı? Tanıtım eksikliklerimizi giderdik mi?

Çinli yetkililer “Türkiye Çin’de tanıtımını yapamıyor. Çinli turist Türkiye’yi tanımıyor” diyor.

Türkiye’nin yurt dışında tanıtım eksikliklerin olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bu konuda da Çinli yetkililer de her defasında uyarı üzerine uyarı yapıyor. Türkiye’nin Çin’de kendisini iyi tanıtmadığını söylüyor. Son derece önemsediğimiz bu konuyu yeniden gündeme getirmek istedik.

Bu tanıtım eksikliğimizin yıllardır sürdüğünün altını çizelim.

Çin’de refah düzeyi arttıkça, tatilini yurt dışında yapan Çinli sayısı artıyor. Geçen yıl 5 milyonun üzerinde Çinli turistin Yunanistan’da tatil yaptığını belirtelim. Çinliler aynı zamanda Fransa, İspanya gibi ülkeleri de tercih ediyor ve bol para harcıyor.

Bir önemli konu da şu:

Çinli turist deniz ve güneş turizminden çok tarih, sağlık, yürüyüş ve yeme-içme üzerindeki etkinliklere daha çok ilgi duyuyor.

Son söz:

Eğer iyi çalışılır, projelendirilir ve tanıtım eksikliklerimizi giderebilirsek, Çinli turistlerle turizmdeki açığımızı kısa zamanda kapatabiliriz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…     Necdet Buluz           İçinde bulunduğumuz konumda enflasyon ve pahalılık en büyük sorunumuz. Bizi yönetenler “Enflasyon iniyor. Kısa zamanda tek hanelere…

    Seyahat endüstrisi şekilleniyor…

    Seyahat endüstrisi şekilleniyor…   Necdet Buluz Seyahat endüstrisi yeni boyutlar kazanıyor. Yapılan açıklamalarda uluslararası seyahat sayısında artışlar olacağı söylendi. Seyahat şirketlerine markalaşma ve bilinirliklerini artırma tavsiyesinde bulunuldu. Destinasyon çeşitliliği ve…

    You Missed

    Elektrik düğmesine basarken bir daha düşünün !

    Elektrik düğmesine basarken bir daha düşünün !

    Millilerimiz fırsat tepti:0-0

    Millilerimiz fırsat tepti:0-0

    ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM

    ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM

    “2025 zor bir yıl olacak…”

    “2025 zor  bir yıl  olacak…”

    GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

    GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

    …Ve Beklenen Yağışlar geliyor

    …Ve Beklenen Yağışlar geliyor