Türkiye,en riskli bölgede bulunuyor…

Türkiye,en riskli bölgede

bulunuyor…

Necdet Buluz

Hazırlanan bir dünya raporunda Ortadoğu’nun en riskli bölge olduğu, Türkiye’nin de bu bölgede en riskli ülkeler arasında ön sırada yer aldığı belirtildi.

Özetle, Türkiye dünyanın en riskli bölgesinde yer alıyor.

Rapora geçmeden önce söyleyeceklerimiz var:

Riskli bölgede yer almanın hiç kuşkusuz bizi etkileyecek adımları da olacaktır. Ekonomiden, siyasete, ticaretten, turizme kadar ülkelerin kalkınmasında önemli yer tutan konularda Türkiye içinde bulunduğu koşullar nedeni ile yaşadığı sıkıntılara yenilerini de ekleyebilir.

Riskli bir ülkeye yabancı yatırımcı gelir mi? Turist gelir mi?

Konu aslında Türkiye açısından çok önemli, yerimizin darlığı nedeni ile bu konuyu başka bir yazımızda enine boyuna masaya yatıracağız.

Hazırlanan raporu dikkatlice okuduğumuzda içinde bulunduğumuzu durumun ne kadar kritik ve düşündürücü olduğunu göreceğiz.

İşte o rapordan bazı alıntılar:

Risk, emeklilik ve sağlık alanlarında 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren Aon’un, The Risk Advisory Group ve Continuum Economics ile birlikte hazırladığı, yatırımcıların yurtdışına yönelik yatırımlarına yön vermek amacı ile hazırlanan “2018 Politik Risk, Terörizm Riski ve Politik Şiddet Haritaları” yayınladı.

2018 Politik Risk, Terörizm Riski ve Politik Şiddet Haritaları’na göre 46 ülke “yüksek veya ciddi risk” sınıflamasında yer aldı. Dünyanın riski en yüksek ülkelerinin Irak, Suriye, Yemen ve Mısır olduğunu ortaya koyan rapora göre; bölgedeki istikrarsızlık ve şiddet komşu ülkelere yayılıyor ve ülke ekonomilerini baltalıyor

Rapora göre; jeopolitik gerilimler, liberal demokratik yönetimlerin zayıflaması ve kronik çatışmaların dünyanın her yerine sıçramış olması nedeni ile “Politik Şiddet Riskleri” dünya çapında artıyor. Üç yıldır üst üste ülkelerin büyük bir kısmının risk notu azalmaya devam ederken, risk notu artan ülkelerin sayısı ise altı oldu. Bu yıl:

• Ülkelerin yüzde 40’ı terörizm ve sabotaj riskine; • Yüzde 60’ı sivil ayaklanma riskine; • Yüzde 33’ü isyan, savaş veya darbe riski ile karşı karşıya kaldı.

Raporda, 46 ülke veya bölge şu anda küresel risk toplamının yüzde 22’sini temsil eden “yüksek veya ciddi risk” sınıflamasında değerlendiril

Rapora göre; Büyük güçleri de içine alan devletlerarası çatışma olasılığı, Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana en yüksek seviyesinde görülüyor. Büyüyen jeopolitik rekabet ve uluslararası diplomaside zayıf liderlik, geçtiğimiz yıl silahlı çatışma risklerinin artmasına neden oldu.

DEAŞ’ın oluşturduğu tehdit, gözle görülür bir şekilde yayılmasını durdurmuş halde ancak henüz geri çekilmiş değil. 2015’te 19 ülkeye saldırı gerçekleştiren DEAŞ, 2017’de beş kıtada 29 ülkeye terör saldırısı düzenledi. Saldırı düzenlenebilecek ülkelerin sayısının veya diğer grupları etkileme oranının 2018 yılında düşeceği öngörülüyor.

Politik risk seviyesi 2017 yılında 11 ülkede artarken, sadece iki ülkede geriledi. Bu oran, politik şiddet ve iş kesintisi risklerindeki artışa paralel politik risklerin sürekliliğine de dikkat çekiyor.

Latin Amerika’daki politik riskler, yoğun bir seçim döneminin öncesinde artmakta, Brezilya’daki başlıca reformları geciktirmekte ve Meksika’daki reformun tersine dönmesi korkularını körüklüyor.

En fazla gerileme yaşayan bölge ise Afrika oldu. Ülkeler içerisinde devam eden çatışmalar, demokratik yönetimin aşınması ve giderek artan yolsuzluk skandalları sürekli artış gösteren bir politik şiddet durumuna yol açıyor.

DEAŞ ve Boko Haram gibi örgütler kırılgan kurumlardan ve zayıf sınırlardan faydalanıyorlar. Orta Doğu dünyanın en yüksek riskli ülkelerini içine almaya devam etmekte: Irak, Suriye, Yemen ve Mısır.

Bölgedeki istikrarsızlık ve şiddet komşu ülkelere yayılmış, ticaret ve turizmi baltalamaya devam ediyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor   Necdet Buluz     Türkiye’de üretiliyor Japonlar kapış kapış alıyor. Dünyanın hayran olduğu bitki: Antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı. Sadece Ula Gökova’da…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…     Necdet Buluz           İçinde bulunduğumuz konumda enflasyon ve pahalılık en büyük sorunumuz. Bizi yönetenler “Enflasyon iniyor. Kısa zamanda tek hanelere…

    You Missed

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran  olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    Demokrat Partide deprem !

    Demokrat Partide deprem !

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı