RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ YAHYA AKSOY
Müzeler, tarih,kültür,ticaret ve eğitim merkezleri olarak hizmet verirler ve halkın sosyal-kültürel felsefesini yansıtan eserleri , geçmişten geleceğe taşıyarak toplumsal bilince katkı sağlarlar.
Ankara Kalesi kapısı karşısında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Aslanhane camii arasında bulanan tarihi Çengel han ve Safran han yapı kompleksinde 2005 yılında kurulan Rahmi Koç Müzesi, geçmişten geleceğe anlayışı ile halk kültürümüze ait özgün eserlerini bünyesinde sergilemektedir.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında ,Ankara’nın hanlar bölgesinde Osmanlı mimarisi anlayışı ile özel taşlarla inşa edilmiş olan Çengelhan , Koç Holding’in kurucusu rahmetli Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı dükkanı bünyesinde bulundurmaktadır. 2003-2005 yılları arasında yenileme çalışmaları tamamlanan Çengel han müze olarak 2005’de ziyarete açılmıştır.
Anadolu merkezinde, ticaret ve askeri yollar kavşağında önemli bir merkez olan Ankara’da 1511 yılında kervansaray olarak inşa edilen Safran han, geçmişte en değerli olan sof ticaretinin merkezi olarak kullanılmış. Dünyanın dört bir yanından gelen ticaret kervanlarına ait ticari, sosyal ve kültürel sayısız anıya ve olaya tanıklık etmiştir.
Osmanlı Devleti’nin son dönemleri ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında cezaevi ve depo olarak kullanılan Safran han, 2012 yılında Rahmi M.Koç Müzecilik ve Kültür vakfı tarafından satın alınmış ve aynı yıl restorasyon çalışmalarına başlanmış olan tarihi han, aslına sadık kalınarak restore edildikten sonra müze bünyesine katılmıştır.
Birbirini tamamlayan bu iki tarihi yapıya kültürel ve sosyal işlevler verilerek halkın hizmetine sunulmuştur. Çocukların, zihinsel, bedensel, sosyal ve tarihi yönlerden gelişmesi için gerekli tüm tarihi kaynaklar, dokümanlar, belgeler, araç ve gereçler bu müzede sergilenmektedir
Bünyesinde sergi alanları, eğitim atölyeleri, eğlence yerleri ve nadide eserler satış reyonları bulunduran müze ve sosyal tesisler, Ankara’yı, kale çevresinden seyrederek gözlemlemeyi ve duyumsamayı da sağlamakta. Eğitim-kültür ve eğlence, üstün bir kaliteyle birbirini tamamlayarak bir bütün halinde müzede sunulmaktadır.
Halk kültürümüzün Ankara ve çevresinde geçmişten bugüne yaşamış, kullanılmış ve var olmuş çok renkli ve çok çeşitli malzemesini bünyesinde sergileyen ve eğitim atölyelerinde uygulamaların yapıldığı görsel ve işlevsel özellikleri bünyesinde taşıyan Rahmi Koç Müzesi,Ankara ve ülkemiz için büyük bir kültürel ve sanatsal kazanımdır. Emeği geçenleri kutlamak ve bu güzel örneğin yurt geneline yayılmasını temenni etmek gerekmektedir.
Ankara kalesi ile Anadolu medeniyetleri müzesi ve Rahmi Koç müzesini gezen yedinci sınıf öğrencisi torunum Mustafa Can,öğrenciler adına gezi izlenimini şöyle özetlemekte: ” Birçok tarihi ve sanatsal yapıyı ve kültür varlığını bünyesinde toplayan Rahmi koç Müzesini tüm Ankaralılar ve özellikle öğrenciler görmeli, gezmeli ve o unutulmaz heyecanı duyarak yaşamalılar”.
Eğitim ve kültür tarihinin tüm değerlerini saklayan ve sergileyen müzeleri, tüm halkımız gezmelidir.
ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN IŞIĞIDIR
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAHYA AKSOY Öğretmenler marşı “…Candan açtık cehle karşı bir savaş, Ey bu yolda ant içen genç arkadaş! Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş; Durma durma koş./Şanlı…