Kalın bağırsak kanserinin karaciğere metastaz yapması sonucu bir süredir tedavi gören sanatçı Nuray Hafiftaş’ın hayata veda etmesi dikkatleri bir kez daha kalın bağırsak kanserine çevirdi.
Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90’ından fazlası 40 yaş üzerinde ortaya çıkıyor. Hastalık Türkiye’de hem kadınlarda hem de erkeklerde sık görülen kanser türleri arasında.
Kolon kanserlerinin büyük kısmına kalın bağırsak içerisinde gelişen ve polip adı verilen kitleler neden oluyor. Başlangıçta iyi huylu olan bu kitlelerin zaman içinde değişime uğraması kansere yol açıyor.
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ BU BELİRTİLERLE SİNYAL VERİYOR!
Polipler genellikle belirti vermiyor. Belirtiler ancak polip büyümeye ve kanser gelişmeye başladığında görülüyor. Tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler, dışkıdaki kan, sebebi bilinmeyen karın ağrısı, erkeklerde demir eksikliği anemisi gibi belirtiler kolon kanserinin habercisi olabiliyor.
Bu belirtilerden biri veya birkaçından muzdarip olanların bir uzmana görünmesinde fayda var çünkü erken teşhis, tüm kanser türlerinde olduğu gibi, kolon kanserlerinde de tedavinin başarı şansını çok önemli oranda belirliyor.
Poliplerin kesin teşhisi, bağırsağın iç yüzeyinin özel bir kamera ile görüntülendiği kolonoskopi ile konuluyor. Kolonoskopide tespit edilen poliplerin çıkarılması ise kanser oluşumunu engelleyen bir durum.
SALAM SOSİS GİBİ İŞLENMİŞ ET ÜRÜNLERİNE DİKKAT
Kalın bağırsak kanserlerindeki artışın en önemli nedeni değişen beslenme alışkanlıkları. Proteinden zengin ve sebzeden fakir beslenme, fast food ve dondurulmuş hazır gıdaların tüketilmesi, kolon kanserinin artışındaki en önemli nedenler olarak gösteriliyor. Paketlenmiş, rafa girmiş gıdaların fazla tüketilmesi, salam, sosis gibi işlenmiş ve mangalda fazla pişmiş et ürünlerinin yenmesi bağırsak kanserinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Hareketsiz bir yaşam sürmek, kilolu veya obez olmak, sigara ve aşırı alkol tüketmek de risk yaratan diğer faktörler.
KOLON KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Uzmanlar, kalın bağırsak kanserinden korunmak için öncelikle yüksek oranda lif, düşük oranda yağ içeren taze sebze ile meyvelerin tüketimini öneriyor. Düzenli egzersizin tüm kanserlerde riski azalttığı malum. Bu nedenle haftada en az 3 gün orta şiddette yapılacak bir egzersiz kalın bağırsak kanserinden korunmada önemli katkı sağlıyor.
Sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak da çok önemli. Kolon kanserinden korunmak için vücuttaki kalsiyum, D vitamini ve magnezyum oranlarını kontrol ettirmenin de yararlı olabileceğini belirten uzmanların bir önerisi de aşırı yağlı besinlerden ve fazla kırmızı et tüketiminden kaçınmak yönünde.
KİMLER KOLONOSKOPİ YAPTIRMALI?
Kolon kanserinden korunmada düzenli kontrollerin önemi göz ardı edilmemeli çünkü muayene ve kolonoskopi, erken tanı şansı veriyor. Özellikle ailesinde kolon kanseri olanların, risk faktörlerini taşıyanların ve 50 yaşını geçmiş kişilerin kolonoskopi yaptırmaları öneriliyor.