Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.1 büyüyerek rekor kırdığını açıkladı. Beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen bu büyümenin esnafın siftahsız kepenk kapattığından, vatandaşın işsizlikten, sanayicinin nakit sıkışıklığından şikayet ettiği bir dönemde açıklanması kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturdu.
TARIM DIŞINDA COŞMUŞUZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eylül ayında açıklanan ikinci çeyrek büyümesi yüzde 5.1 çıktığında, üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 7 olacağı tahmininde bulunmuştu. TÜİK açıkladığı olağanüstü büyüme verisiyle Bakan Zeybekci’nin yüksek bulunan tahminini de aştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyüme ise yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 2.2’nin gerisinde kalarak yüzde 1.2 olarak gerçekleşti. Bu yüksek büyümeye rağmen ekonomimiz dolar bazında 18 milyar 622 milyon dolar küçüldü, kişi başına gelirimiz ise 388 dolar eridi. TÜİK’in yaptığı hesaplamalara göre, üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 24.2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu. Dolar bazında üçüncü çeyrek GSYH ise 234 milyar 550 milyon dolar olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte dolar kuru 3.52 TL olarak hesaplandı. Verilere göre üçüncü çeyrekte tarım sektörü dışında tüm sektörlerde olağanüstü büyüme yaşandı. Bu dönemde tarım yüzde 2.8 büyürken sanayi yüzde 14.8, inşaat yüzde 18.7, hizmetler sektörü de yüzde 20.7 büyüme kaydetti.
TÜKETİM VE YATIRIM PATLAMIŞ
TÜİK hesaplamalarına göre, üçüncü çeyrekte vatandaşın tüketimi yüzde 11.7 artarken devletin harcamalarındaki artış yüzde 2.8’de kaldı. TÜİK’in bu verileri, geçen yılın aynı döneminde yüzde 0.5, bu yılın birinci ve ikinci çeyrek dönemlerinde sırasıyla yüzde 3.4 ve yüzde 3.1 artan hanehalkı tüketiminin üçüncü çeyrekte adeta patlama yaptığını gösteriyor. Yani son bir yıl içerisinde harcamasını kısmış olan vatandaş temmuz-ağustos-eylül döneminde bir anda harcamaya karar verip çarşı pazara koşmuş, para saçmış! TÜİK’e göre, geçen yıl yüzde 0.3 artan sabit sermaye (yatırım) harcamaları da üçüncü çeyrekte yüzde 12.4’e çıkarak adeta coştu. Ancak yatırımların ve harcamaların böylesine yüksek artış gösterdiği bir dönemde işsizliğin niçin azalmadığı, aksine arttığı bilinemiyor.Kaynak:Sözcü