İTFAİYE DAİRE BAŞKANI SİPAHİ:
“GEÇTİĞİMİZ KIŞ ARALIK, OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA ELEKTRİKLİ ISITICILARDAN KAYNAKLI, ANKARA GENELİNDE 329 YANGIN VAKASI MEYDANA GELDİ”
“ISITICILARI AÇIK BIRAKARAK İŞYERLERİNİ TERK ETMEMEK, YAŞAM ALANLARINDA DA GECE AÇIK BIRAKARAK UYUMAMAK GEREKİR”
“KIŞ AYLARINDA GÖRÜLEN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ VE YANGINLARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ DE BACALARIN TIKANMASI SONUCU MEYDANA GELİYOR ”
“BACALARINI HALA TEMİZLETMEMİŞ OLANLAR, BİR AN EVVEL TEMİZLETMELİ”
itfaiye_330.jpgAnkara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, havaların soğumasıyla, evlerde ve işyerlerinde elektrikli ısıtıcıların doğru kullanılması ve baca temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşları uyardı.
İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, elektrikli ısıtıcılara bağlı olarak geçtiğimiz kış Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Ankara genelinde 329 yangın meydana geldiğini ve ciddi maddi kayıplara neden olduğunu belirterek, aynı sıkıntıların yaşanmaması için vatandaşların tedbirli olması gerektiğini bildirdi. Sipahi, “Havaların soğumasıyla birlikte, evlerde ve işyerlerinde elektrikli ısıtıcılar yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Bu nedenle, can ve mal güvenliği bakımından, ısıtıcıları açık bırakarak işyerlerini terk etmemek, yaşam alanlarında da gece açık bırakarak uyumamak gerekir. Yangınla mücadelenin en etkin yolu, gerekli tedbirleri almaktan geçmektedir. Basit tedbirler, büyük kayıpları önleyecektir” dedi.
“BACA TEMİZLİĞİNİ YAPTIRMADIYSANIZ, ACELE EDİN”
Geçtiğimiz kış aynı aylarda 141 baca yangını meydana geldiğini de bildiren Sipahi, baca temizliklerinin yapılmasının, hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Baca yangınlarının önüne geçmek için de özellikle işletmelerde bacaların 3-6 ayda bir kez, daire ve apartmanlarda ise en az yılda bir kere temizletilmesi gerekir. Kış aylarında görülen karbonmonoksit zehirlenmeleri ve yangınların önemli bölümü, bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor. Bu nedenle baca temizliğinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerek. Yaz aylarında bacalarını temizletmemiş olan vatandaşlarımız, bir an önce Baca Servisimize başvurup, bacalarını temizletsinler. Vatandaşların kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışmaları de çok yanlış bir yöntemdir. ”
Sipahi, Ankara İtfaiyesi’nin, kesintisiz 24 saat halkın hizmetinde olduğunu, ancak üzücü olayların önüne geçmek için bu basit tedbirlerin alınmasının da büyük önem taşıdığını ifade etti.
-İTFAİYE BACA SERVİSİ, ANKARALILARA HİZMET VERİYOR
Ankara İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren “İtfaiye Baca Servisi”, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirlenen ücret karşılığında, Ankaralılara hizmet veriyor.
Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığı’na gelerek randevu alınması gerektiğini belirten yetkililer, vatandaşların, 341 41 60/ 1144 ve 1145 numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alabileceklerini kaydettiler.
Baca temizliği için Turgut Özal Bulvarı No: 9 Ata Sanayi bitişiği / Akköprü adresindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na başvurulması ve ücretin yatırılması gerekiyor. Vezneler, 08.00 -15.30 saatleri arasında hizmet veriyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından baca temizliği için tespit edilen ücretler şöyle:
Soba Kombi Bacası
35,00 TL + KDV
41,30 TL
Kazan Bacası Tekli
70,00 TL + KDV
82,60 TL
Kazan Bacası Çiftli
150,00 TL + KDV
177,00 TL
Sanayi Bacası & Özel
190,00 TL + KDV
224,20 TL
Şömine Bacası
70,00 TL + KDV
82,60 TL