Bu tablo karşısında Türkiye’ye turist gelir mi?…

Bu tablo karşısında Türkiye’ye
turist gelir mi?…

Necdet Buluz

Biz turizm ile ilgili yazdığımız yazılarda hep şu vurguyu yaptık:
Turist, gideceği ülkede huzur ve rahat bir ortam arar, can güvenliği arar, kendisini riske edecek konulardan kaçınır. Türkiye, dünyada savaşın ve terörün ortasında bir Ortadoğu ülkesi görünümünde gösteriliyor. İmajımızı yaralayan yazılar ve fotoğraflarla ülkemize dışarıdan turist gelmesinin önüne engel konuluyor.
Son 3 yıla baktığımızda turizm sektörümüzün sıkıntılarının nerelerden kaynakladığını görürüz. Bunun en belirgin örneği, ülkemizin terör ve savaşın ortasında gösterilen imajdır. Ne var ki yıllardır bu imajı yıkamadık.
Bazı ülkeler Türkiye’ye gelmek isteyen vatandaşlarına sağlık sigortası yapmıyor. Buna gerekçe olarak da “Türkiye terör ve çatışmaların ortasında riskli ülke” deniliyor. Bu nedenle özellikle AB üyesi ülkelerden Türkiye’ye turist gelmediği biliniyor.
Şimdi ise yine Türkiye’nin önünü kapatacak yeni bir rapor hazırlandı.
International SOS tarafından hazırlanan 2018’in “seyahat riski taşıyan ülkeleri “listesinde Türkiye, terörizm konusunda ‘en tehlikeli’ 9’uncu ülke olarak yer aldı. Türkiye’nin önünde ise Suriye, Afganistan, Nijerya ve Irak gibi yıllardır iç savaşla mücadele eden ülkeler bulunuyor.

Tıbbi ve Seyahat Güvenliği Yardım Şirketi International SOS, 2018’in “seyahat riski taşıyan” ülkelerini yayınladı. Terörizm, doğal afetler, trafik kazaları ve bulaşıcı hastalıklar gibi parametreler bir ülkenin güvenli olup olmadığını belirliyor

Bu parametreler bir araya toplanıp, istatistikleri oluşturulduğunda dünyanın en tehlikeleri ülkeleri ortaya çıkıyor.

2017 Global Terörizm İndeksine göre dünyanın birçok ülkesi terörizm tehlikesi ile boğuşuyor. Ortadoğu ülkeleri listenin ciddi bir bölümünü oluşturuyor. Terörizm listesinin birincisi 2002 yılında ABD işgali ile iç savaşın beşiği haline gelen Irak’ın yer aldığını görmekteyiz.

Listenin ikinci sırasında ise yine 16 senedir birçok farklı ülkenin işgali altında bulunan Afganistan bulunuyor.

ABD, Sovyetler Birliği, İran gibi devletlerin ve bunlara ek olarak birçok örgütün konuşlandığı Afganistan “rahat yüzü” göremeyen bir devlet. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında ise sırasıyla Nijerya ve Suriye bulunuyor.

Nijerya, yıllardır iç savaş ile boğuşuyor. Irkçılık, din savaşlarının ve kabile çatışmalarının birçok canı yaktığı ülkede artık karşıt görüşler “terör” ile buluşuyor. Dördüncü sırada bulunan Suriye’nin durumu ise iç savaş sebebiyle karışık. Türkiye listede dokuzuncu sırada bulunuyor. Hindistan, Libya, Somali, Yemen ve Pakistan terörizm listesinin ilk onunda yer alan diğer ülkeler.

Türkiye sağlıkta orta derecede rizikolu Uluslararası SOS örgütünün yayınladığı belgelerde doğal afetlerde önemli bir yer tutuyor. Seyahat etmek isteyen insanların gidecekleri ülkelerde karşılaşabilecekleri olağanüstü durumları açıklayan listenin ilk beşinde Vanuatu, Tonga, Filipinler, Guatemala ve Bangladeş bulunuyor.
Doğal afet olarak depremler, fırtınalar, deniz seviyesinde olan değişiklikler ve kuraklıklar bu beş ülkede de sıkça rastlanıyor.
Sağlık ile ilgili hazırlanan raporlara göre Türkiye, Polonya, Baltık Cumhuriyetleri, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fas ve Tunus gibi ülkelerle birlikte orta dereceli hastalık rizikosu olan ülkeler grubunda yer aldı.
“Yol güvenliği” meselesinin de önemli yere sahip olduğu raporlarda, Venezuela, Libya, Tayland, Dominik Cumhuriyeti ve Nijerya en yüksek “ölüm” oranına sahip olan ülkeler. Bu kategoride Türkiye, güvenli ülkelerin arasında yer aldı.
Açık söyleyelim:
Adı çeşitli nedenlerle “rizikolu ülke” olarak geçen ülkelerin arasında Türkiye’nin yer alması bizi derinden yaralıyor. Türkiye, bu sıralamaları hak etmiyor.
Böyle bir tablo karşısında ülkemize beklenen turist gelir mi? Kaldı ki, Türkiye düşmanı ve rakip ülkeler bu raporu alıp allayıp pullayıp kullanmaya da başlayacaklardır. Daha çok dikkat etmek, daha çok mücadele vermek durumunda kalacağız.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor   Necdet Buluz     Türkiye’de üretiliyor Japonlar kapış kapış alıyor. Dünyanın hayran olduğu bitki: Antioksidan, Omega-3, magnezyum kaynağı. Sadece Ula Gökova’da…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…

    Enflasyonun düşeceğine inanan yok…     Necdet Buluz           İçinde bulunduğumuz konumda enflasyon ve pahalılık en büyük sorunumuz. Bizi yönetenler “Enflasyon iniyor. Kısa zamanda tek hanelere…

    You Missed

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Salim Abi (Salim Taşçı) yı kaybettik

    Dünyanın hayran olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    Dünyanın hayran  olduğu bitki… Sadece Ula Gökova’da yetişiyor

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ÇANKAYA’DAN “SIMSICAK” GÜNAYDIN

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    ”Atatürkçü Teğmenlerin İhraç edilmesi Siyasi bir talimattır”

    Demokrat Partide deprem !

    Demokrat Partide deprem !

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı

    Eski tip Ehliyetlerin yenilenme süresi yine uzatıldı