TANAP Projesi hız kazanıyor…
Necdet SİVASLI
Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)’ın en önemli ayaklarından biri olan 19 kilometrelik Marmara Denizi Geçişi çalışmaları hız kazandı. Bu projenin bir an önce tamamlanabilmesi için yoğun bir çalışma programı uygulanıyor.
Her zaman söylüyoruz, yineleyelim:
Azerbaycan-Türkiye dostluğuna büyük katkı sağlayacak olan bu projenin tamamlanması ile hem Azerbaycan, hem Türkiye ekonomisi önemli ölçüde güçlenecektir.
Türkiye’de olduğu kadar dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da da büyük önem taşıyan TANAP’ın devreye girmesi ile iki ülke arasında yepyeni bir dönem de başlatılmış olacak.
TANAP’ın gündeme gelmesi Türkiye ve Azerbaycan’da çok büyük heyecan yaşatmıştı. Böylesine büyük ve önemli bir projeninin iki ülkeyi daha sağlam bağlarla birbirine kenetleyeceği konusunda yorumlar da yapılmıtı. Biz de buna inandığımızın altını çizelim.
Bunun yanı sıra, Azerbaycan doğalgazının güvenli şekilde Avrupa’ya taşınması da sağlanacak.
TANAP’ın temeli 17 Mart 2015 tarihinde Kars’ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törende atılmıştı.
Gürcistan sınırındaki Ardahan’dan başlayıp Türkiye’de 20 ilden geçerek Yunanistan sınırındaki Edirne’nin İpsala İlçesine kadar uzanacak 1850 kilometrelik doğalgaz boru hattının en kritik ayağını oluşturan 19 kilometrelik Marmara Denizi Geçişi için çalışmalar başlatıldı. Doğalgaz borularını denizin dibine indirmek için özel donanımlı bir gemi Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne bağlı Kemer Köyü sahiline geldi.
Panama bayraklı 32 bin 504 groston ağırlığında ve 153 metre uzunluğundaki boru döşeme gemisi ‘Sapurakencana 1200’ Kemer Köyü sahilinden doğalgaz borularını denizin dibine indirmeye başladı.
Böylece, TANAP’ın karadan ilk deniz bağlantısı da başlamış oldu.
19 kilometrelik hatla Marmara Denizi’ni geçecek olan doğal gaz boru hattı Tekirdağ’a ulaştığında, Azeri doğalgazı da bir anlamda Avrupa’ya ayak basmış olacak. Ancak, Azeri doğalgazının nihai tüketim noktası olan Avrupa ülkelerine tam olarak ulaşması ise projenin üçüncü ayağını oluşturan ve uzunluğu yaklaşık 500 kilometre olan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) tamamlandığında mümkün olacak.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmak.
Bu büyük proje konusunda daha önce yazdığımız yazılarda detaylara inmiştik. Bugün buna kısaca değinelim:
TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridoru’nu oluşturmaktadır. TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü Köyü’nden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak.
Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.
Yazımızın sonuna şu görüşümüzü de ekleyelim:
Türkiye-Azerbaycan ilişkilerin sadece TANAP Projesi ile değil, hemen her alanda hızla ilerliyor. İki kardeş ülke, dostluk ve ittifakta adeta birçok ülkeye ders veriyor. En sıkıntılı ve zor dönemlerle ilk ortaya çıkan Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin bu kadarla da sınırlı kalmaması, daha zirvelere çıkması hepimizin beklentisidir. Temennimiz diğer Türk coğrafyasındaki kardeş ülkelerle de aynı ilişkilerin sağlanabilmesidir. Bunun için atılan ve atılacak olan her adımın sonuna kadar destekçisi olacağız.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz