Yunan adaları gerçeği…
Necdet Buluz
Bir arkadaşım anlatıyor:
“Geçen hafta 7 kişilik bir grupla Kos Adası’na gittik. Orada bir aile işletmesi olan deniz kenarında balık yedik uzo (Yunan rakısı) içtik. Deniz ürünlerinin hemen hepsinden de tattık. Rakı, mazeler ve deniz ürünlerini sınırsız tükettik. Deniz balığı çeşitlerinden oluşan tabaklarda balıklarımızı da yedik. Akşam geç saatlere kadar müzik eşliğinde eğlendik, dans ettik. Denize girme fırsatımız da oldu. Adam başı 50 Dolar ödeme ile günü kapattık. Akşam son seferle Kos’tan Bodrum’a döndük. Dönerken free-shop’tan içkilerimizi, sigarlarımızı da vergisiz olarak aldık. Eğer Kos’daki balıkçıda yediklerimizi Bodrum’da herhangi bir balıkçıda yemiş olsaydık, adm başı 500 liradan az ödeme yapmazdık. Kaldı ki, gelirken yasal hakkımız olan içki ve sigaralarımızı alarak verdiğimiz parayı daha da düşürmüş olduk.”
Şimdi de Yunan Adaları ile ilgili yapılan bir istatistikî bilgi ve habere göz atalım:
Son dönemde Türk turistin uğrak noktalarından olan Yunanistan’da yer alan bir haber ülke gündemine oturdu. Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) verilerine göre bu yıl Türk turist sayısının 1 milyonu aşması beklenirken, ülkenin saygın gazetelerinden Kathimerini, “Türk turistler alkol ucuz olduğu için Yunanistan’a geliyor” yorumunu yaptı.
Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Kathimerini’nin İngilizce yayın yapan Ekathimerini.com’da yer alan makalesinde Türk turistin Yunanistan’a yaptığı katkılar merkeze alındı. Yunan yetkililerin resmi rakamlarına dayandırılan haberde bu yıl 1 milyonu aşkın Türk turistin Yunanistan’da tatil yapacağı öngörüldü.
Öte yandan sadece 25 Ağustos ile 2 Eylül arasında otoyol üzerinden 117.000 Türk’ün tatil için Yunanistan’a gittiği kaydedilirken, bu rakamın geçtiğimiz yıla oranla çok yükse olduğu belirtildi. Bu kısa periyod içerisinde ise Türk turistin yaklaşık 120 milyon euro harcadığı kaydedildi.
Neredeyse ekonomik alanda bir çöküşün içine giren Yunanistan, görüldüğü gibi “bacasız sanayi” olarak değerlendirilen turizm potansiyelini kullanarak bu dar boğandan çıkmayı başarmış görünüyor.
Gazete, Türk turistin Yunanistan’da parasının karşılığını aldığı ve iyi hizmet gördüğü için bu ülkeyi tercih ettiğini yazarken, “Lokantalar daha ucuz. Bir diğer sebep ise alkollü içeceklerin Türkiye’den daha uygun olması. Son yıllarda Ankara’nın vergileriyle birlikte %500 oranında artış yaşandı” ifadesi kullanıldı.
Haberde dikkat edilecek olursa Türk turistler için iki önemli noktaya dikkat çekiliyor:
Birincisi lokantaların ucuz oluşu, ikincisi ise içki fiyatlarındaki düşüklük. Her iki nedeni bütünleştirdiğimizde özellikle Türkler için Yunan adalarının neden çekici olduğunu daha açık görmüş oluruz.
Bunlardan mutlaka ders çıkarmalıyız.
Neredeyse 1 milyona yaklaşan Türk turistin Yunan adlarına gitmesi önemsenmelidir. Kaldı ki, Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen Yunanlı sayısı bunun yarısı kadar bile etmiyor.
Eskiyi anımsayanlar çok iyi bilir. Yunan adalarından özellikle Bodrum’a akın akın gelenler olurdu. Bunlar alış-veriş yapar, Bodrum pazarlarını şenlendirir, hastanelerde tedavi olur, ilaçlarını alıpi yemeklerini yer geri dönerlerdi. İyi de para bırakırlardı. Bodrum esnafı bunlardan son derece memnun kalırdı. Şimdi, bunlardan bile eser kalmadı.
Görebildiğimiz kadarı ile bunların tam tersi yaşanıyor.
Hiç kuşkusuz konuyu sadece Yunan adalarındaki yeme-içmedeki ucuzluk olarak da değerlendirmemek gerekir. Turizmimiz ile ilgili yazdığımız yazılarda konunun siyasi boyutlarının bulunduğunu ve daha başka nedenlerinin de varlığından söz ettiğimiz için bunları burada yinelemek istemiyoruz.
Bir de şu gerçek var:
Yunanistan ve adalarına olan ilgi, sadece Türk turistlerce değil, başka ülke turistlerince de gösteriliyor. Neredeyse Türkiye bu konuda devre dışı bırakıldı.
Bazı tur operatörleri ve turizmcilerin ortak görüşünü de şöyle yansıtabiliriz:
“Eskiden adalara geçtiğinizde Türkçe kelime duyamazdınız. Artık sizi kapıda ‘Hoşgeldin komşu’ diye karşılayan otel ve restoran sahipleri var. Yunanistan’daki ekonomik krizlerin adalarda çok fazla hissedilmemesinde Türk turistlerin yaptığı katkının büyük olduğuna da inanıyoruz. Bu sezon vizelerin kalkması halinde yolcu sayısında yüzde 15-20 artış olur. Ancak gelecek yıllarda bu sayılar katlanarak artar. Ayvalık’tan Alanya’ya uzanan kıyı şeridindeki 9 limandan 30 gemi Yunan adalarına sefer yapıyor. Yaklaşık rakamlara baktığımızda düzenli seferlerin en yoğun olduğu Çeşme, Ayvalık ve Bodrum’da yolcu sayısının 600 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz”
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz