Turizmde Güney Kore’nin
yeri…
Necdet SİVASLI
1980 yılında Japonya’ya yaptığım mesleki eğitim gezisinin ardından Güney Kore’ye geçmiştim. Kuzey Kore ile sıkıntıların üst seviyelere çıktığı günlerdi. Hatta, Kuzey Kore, Güney Kore’nin kalbi Seul’e inilebilecek bir kilometrelerce uzunluğunda bir tünel açmıştı. Tünelin uçuna kadar inen ilk Türk Gazetecisi olduğumun da altını çizmek istiyorum.
İki kardeş ülke arasındaki sorun yeni değil. Yıllardır kanayan bir yara olarak sürüyor. Kuzey Kore’nin şimdi nükleer füze denemeleri ile iki ülke arasındaki sıkıntıların daha da artabileceğini görüyoruz.
Güney Kore ile ilgili araştırmalar, bu ülke insanlarının soyunun Türk soyundan geldiğini gösteriyor. Yakın olmasa bile Güney Kore ile akrabalık ilişkilerimizn var olduğunu gösteren bilgi ve belgeler de var. Bu konuda geçmişte yazdığımız bazı yazılar da bulunuyor. Sırası geldiğinde bu konulara enine boyuna yeniden değineceğiz.
Güney Kore’de bulunduğum günlerde gezip inceleme fırsatını bulduğum Folklor Köyü’ndeki gelenek ve göreneklerin, bizim köylerimizdeki gelenek ve göreneklerle benzerliklerini de tespit edebilme fırsatını yakaladım. Bu köy, yaşantısı ve geçmişi yansıtması ile birçok konuda yeni fikirler edinilmesine de katkı sağlıyor.
Türkiye ile Kore arasındaki ilişkiler de çok eskilere dayanıyor. Bu ilişkiler şimdilerde turizm başta olmak üzere hemen her alanda hızla gelişiyor. Her iki ülkenin diplomatik ilişkileri ise 60 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Kore Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Kore Turizm Organizasyonu (KTO), Kore -Türkiye diplomatik ilişkilerinin 60. yılında İstanbul’da “Teşvikli Kore Turları Tanıtımı” toplantısı düzenledi.
Kore Turizm Organizasyonu Kongre ve İş Turizmi Departmanı Daire Başkanı Kim Kap Soo, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kore turizmi açısından Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Önce açıklamalarına bir göz atalım:
“Türkiye bizim abimiz’ Korelilerin savaş zamanında Türkiye’nin yaptığı yardımları asla unutmadığını belirten Kim Kap Soo, “Koreliler, Kore’nin bu kadar gelişmesinde hayatlarını feda eden Türk kardeşlerinin payı olduğunu düşünmektedirler. Korece ‘hiyong’ kelimesi ‘abi’ demek. Kore’nin zor zamanlarında bize yardımda bulunan Türkiye’yi abi olarak görüyoruz. Kore’nin teknik alt yapısı ve yeni fikirleri ile Türkiye’nin doğal kaynakları ve insan gücünü birleştirerek çok büyük bir sinerji yaratarak güçlü bir etki oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde sadece turizm ilişkilerini değil çeşitli iş birliktelikleri geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısında her geçen gün artış olduğunu görüyoruz. 2014 yılında Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının 26 bin 274 kişi olduğunu bu rakamın 2015 yılında 23 bin 440’a, 2016 yılında 26 bin 541’e ulaştığını görmek bizi mutlu ediyor. Bu yılın ilk altı ayında ise Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısı 14 bin 648 kişi olarak belirlendi. 2017 yıl sonuna kadar Kore’yi ziyaret eden Türk turist sayısının 30 bin kişi olması bekliyoruz.”
Kuzey Kore’nin son günlerde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin Güney Kore turizmini nasıl etkilediği konusunda Kim Kap Soo, “Güney Kore, dünyanın en güvenli 4. ülkesi konumunda. Dahası Kuzey Kore bizi değil ABD’yi tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
Peki, Kore’den beklenen turist Türkiye’ye geliyor mu? Hani biz, gözümü diktiğimiz Çinli turist yanında Koreli turistlerden de beklediğimiz ilgiyi görebiliyor muyuz? Yanıtını Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Şube Müdürü Jae Sang Lee’den alalım:
“Türkiye gelen Koreli sayısı yeniden çıkışa geçti. Türkiye’ye gelen Güney Koreli turist sayısının 2014’te 250 bin, 2015’te 230 bin, 2016’da ise 110 bin olduğunu görmekteyiz. 2015 yılında yaşanan terör olayları Koreli turist sayısını yüzde 51 düşürdü. Bu yılın ilk 7 ayında 68 bin Koreli turist geldi. Yıl sonuna kadar bu sayının 130 bine, 2018’de ise 200 bine ulaşmasını bekliyoruz. 2016’da 22 milyon, 2017’nin ilk 7 ayında ise 15 milyon Koreli turistin yurtdışında tatil yapmış bulunuyor. Özellikle Türkiye’den Güney Kore’ye yönelik iş turizmini teşvik ediyoruz. En az 10 kişilik ziyaretlerde Kore tanıtım videoları ve çeşitli hediyeler ile Kore gösterilerine katılım sağlıyoruz. En az 50 kişilik ziyaretlerde ise havaalanında ya da etkinliklerin gerçekleştirileceği mekânlarda hoş geldiniz karşılamaları ve hediyeler veriyoruz ”
Nereden bakılacak olursa olsun, Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz. 60 yıllık diplomatik ilişkilerde elde edilen ilişkilerin yeterli olmadığını da ortadaki istatistikî bilgilerden açıkça görmekteyiz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz