Çinlileri turizmimize
kazandırabilirsek…
Necdet Buluz
Turizmle ilgili yazılarımızın çoğunda, Çinli turistlere de değinmiş ve “Eğer Çinli turistleri Türkiye’ye taşıyabilirsek, çok büyük açıklarımızı da kapatabiliriz” demiştik. Bunun için de tanıtıma ve alt yapıya önem verilmesi gerektiğinin altını çizmiştik.
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de hayat seviyesi yükseliyor, zengin sayısı artıyor. Buna paralel yurt dışına çıkan turist sayısında da artışlar yaşanıyor. Zengin Çinli turistlerin yurt dışında çok büyük miktarda para bıraktığına da dikkat çekiliyor.
Çin Ulusal Turizm Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, bu yılın ilk yarısında 59 milyon Çinli turist yurtdışı seyahat yaptı. Vize politikalarındaki gevşeme ve gelir artışı sayesinde, geçen 10 yılda yurtdışı seyahatine çıkan Çinli turist sayısında büyük artış kaydedildi. 2015 yılında yaklaşık 120 milyon Çinli yurtdışı seyahatine çıktı ve bu sayı önceki yıla göre yüzde 19,5; 1998 yılına göre ise 13 kat attı. Çin, yurtdışına en çok turist gönderen ülke oldu.
Önümüzdeki yıllarda Çin’den yurt dışına seyahat edecek Çinli sayısının 200 milyona çıkabileceği de söyleniyor. Küçümsenmemesi gereken bir rakamla karşı karşıyayız.
.
Çinli turistlerden söz ederken, şu verilere de kulak verelim:
Çin’de yurtdışı turizmi büyük bir hızla büyüyor. Tıpkı Japon turistlerin 30 yıl önce dünyanın her tarafına seyahat etmeye başladığı ve herkesin Japonların ihtiyaçlarını hesaba kattığı dönemdeki bir Çin çılgınlığı yaşanıyor.
Ancak Japonya’nın 127 milyonluk nüfusuna karşın Çin’in nüfusunun 1.4 milyar doğru gittiği göz önüne alındığında Çinli turist çılgınlığının daha büyük boyutlarda ve daha uzun süreli olacağı belirtiliyor. Gelir düzeyinin artması, yaşam standartlarının iyileşmesi Çinli insanları dünyayı görmek için heveslendiriyor.
Pekin yönetimi Çinlilerin seyahat edebilecekleri ülke ve bölge sayısını 151’e çıkardı. Böylelikle Çin’in yurtdışı turizminde gelecek yıllarda hızlı büyümenin devam etmesi bekleniyor. Üstelik Çin’de yurtdışına gitmek daha ilk evrelerini yaşayan bir trend. 2014’te yurtdışına yapılan seyahatler her ne kadar yıllık bazda yüzde 20 artış göstermiş olsa da, 1.4 milyarlık Çin nüfusun sadece yüzde 6’sı pasaport sahibi olması Çin’in gelecek yıllarda dünya turizmi için nasıl bir potansiyel taşıdığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.
İngiliz Financial Times’ın araştırma bölümü China Confidential, geçtiğimiz yıl Çinli turistlerin yurtdışında yaptığı harcamaların büyüklüğünü 498 milyar dolar (3.1 trilyon yuan) olarak tahmin ediyor.
Yaklaşık 500 milyar dolar olan harcamalar dünyanın 27’nci büyük ekonomisi Norveç’in gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) denk geliyor. Çinli turistlerin yıllık harcamaları, Avusturya’nın 437 ve İran’ın 404 milyar dolarlık ekonomisinden de büyük.
Ülkede açıklanan resmi rakam ise uçuşlar, vize ve benzeri diğer harcamalar hariç 200 milyar dolar civarında. Son yapılan araştırmalara göre ise 2019’da dünyayı gezen Çinli sayısının 174 milyona çıkması ve tam 264 milyar dolar harcamaları bekleniyor. Bank of America Merrill Lynch, 2019’da Çinli turist sayısının ve yaptığı harcamaların, 2014’e kıyasla yüzde 60 artacağı tahmininde bulunuyor.
Şimdi gelelim bizdeki gelişmelere:
Teknoloji turizm, finans gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren Çinli Wanda Group’un Mar Yapı ortaklığıyla gerçekleştireceği Güneşli Basın Ekpres Yolu’ ndaki Wanda Vista İstanbul, ilk yatırımına imza atmaya hazırlanıyor. Bunun aynı zamanda şirketin yurt dışındaki ilk yatırımı da olacak.
Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök ortaklık ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söylüyor:
“Basın Ekspres Yolu nda dünyanın en önemli tasarımcılarından PhilippeStarck ile dünyanın sayılı otelcilik gruplarından biri olan WandaHotels&Resorts u aynı kompleks içerisinde, ‘G projesinde bir araya getiriyoruz. İki kuleden oluşan kompleksin bir kulesinde Wanda nın beş yıldızlı lüks otel markası Wanda Vista yer alacak. Yüzyıllar sonra, Çin den başlayıp Avrupa ya uzanan Baharat Yolu nun duraklarından biri olan Basın Ekspres’ te, yani Yeni İpek Yolu üzerinde yeniden Çinli dostlarımızı ağırlayacağız. “
Wanda Group Başkan Yardımcısı Ning Qi Feng’in görüşlerine de kulak verelim:
“Çin in Bir Kuşak Bir Yol projesi, Modern İpek Yolu olarak dünyanın en geniş ticaret hattı olacak. Geçen hafta Pekin de düzenlenen forumda dünya liderleri bir araya geldi. Zirve boyunca Türkiye ve Çin in ekonomik ve ticaret anlaşmalarıyla işbirliğimizi güçlendirmesi gündemdeydi. Wanda Vista İstanbul, WandaHotels&Resort unglobal pazarlardaki ilk markası olacak. “
Biz, böyle bir yatırımı önemsiyoruz. Çünkü Çinli bir yatırımda Çinliler de çalışacak. Yeme-içme kültürü gelişecek. Türkiye’ye gelen Çinli turistler evlerindeki rahatlığı yaşayabilecek, damak tatlarını şenlendirecekler. Kendilerine dilleri ile hitap eden bir personelle karşılaşacak.
Türkiye ile Çin arasındaki turizmin gelişmesinde bu yatırımın önemli bir adım olduğunu da görmekteyiz. Konu ile ilgili görüşlerimiz bir başka yazımızda.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz