Balıkçılıkta 2016-2017 av sezonu bugün sona erdi….
85.805 denetimin yapıldığı 2016’da,753 ton su
ürünlerine el konuldu,7,1 milyon ceza uygulandı….
Av yasağı, Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerimizde
ise 31 Ağustos 2017’ye kadar devam edecek…..
Haber:Halim UTLU
Denetim yetkisine sahip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi kurumlarca, su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak, 2016 yılında toplam 85 bin 805 adet denetim yapıldığı açıklandı.
Denetimlerde; yasal yollardan avlanmayan 753 ton su ürününe el konuldu, yasadışı avcılık faaliyetinde bulunan ve satışını yapanlara, toplam 7,1 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, yasadışı avcılıkta kullanılan 22 adedi balıkçı gemisi olmak üzere, 2 bin 468 adet muhtelif ağ aracına da el konuldu.
Av yasağı, Akdeniz’de 15 Eylül 2017’ye kadar devam edecek
Balıkçılıkta genel av yasağı dönemine girilmesiyle ilgili olarak bugün bir açıklamayı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,1 Eylül 2016 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2016-2017 av sezonunun, bugün itibariyle tüm denizlerimizde trol ve gırgır ağları ile avcılık için, genel av yasağı dönemine girilmesiyle sona erdiğini belirterek” Gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapan balıkçı gemileri için av yasağı, Akdeniz’de 15 Eylül 2017, diğer denizlerimizde ise 31 Ağustos 2017 tarihine kadar devam edecek.
Hamsi üretiminde bir miktar azalma görüldü
Genel olarak bu av sezonu, hamsi avcılığı dışında önceki av sezonuna göre verimli geçti. Avcılık üretimimizin büyük çoğunluğunu oluşturan göçmen balıklardan hamsi üretiminde geçen sezona göre bir miktar azalma görülürken, özellikle palamut ve lüfer avcılığı yönünden son yılların en verimli sezonlarından biri yaşandı.”dedi.
Balık avcılığının sezona yayılımının, geçmiş yıllara oranla daha iyi ve avlanan balıkların boylarının da daha büyük olduğunun altını çizen Bakan Çelik” Hamsi ve palamut gibi göçmen balıkların avcılığı, balığın biyolojisi ve su sıcaklığı gibi pek çok çevresel faktöre bağlı olup, avcılık miktarları yıldan yıla farklılık göstermektedir.
Uluslararası sularda avcılık serbest
Bakanlığımız, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, deniz ve içsularımızdaki su ürünlerinin korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla; tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirmektedir.
Getirilen kurallara uymak kaydıyla; avlanma yasağının başladığı bugün, yani 15 Nisan tarihinden itibaren, isteyen balıkçılarımız karasularımızın bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabilecekler. Ayrıca su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla, uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı dönem boyu serbesttir.” mesajını verdi.
Yasal yollardan avlanmayan 753 ton su ürününe el konuldu
“Bakanlığımız ile başta Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere, denetim yetkisine sahip kurumlarca, 2016 yılında su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak toplam 85 bin 805 adet denetim yapıldı.
Denetimlerde; yasal yollardan avlanmayan 753 ton su ürününe el konuldu, yasadışı avcılık faaliyetinde bulunan ve satışını yapanlara, toplam 7,1 milyon TL idari para cezası uygulandı. Yasadışı avcılıkta kullanılan 22 adedi balıkçı gemisi olmak üzere, 2 bin 468 adet muhtelif ağ aracına el konuldu.” şeklinde devam eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlıkca getirilen kurallara uyulmasının, balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Yasa dışı avlananlara,para cezası,ürün ve av araçlarına el konuluyor
Çelik,2016’da, getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası,ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımların uygulandığına vurgu yaptı ve su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen denetimlerin,
denizler ve içsularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde yapıldığını sözlerine ekledi.