Barzani çatlağı…
Barzani çatlağı…
Necdet Buluz
Kuzey Irak’ın Peşmergebaşı Barzani’nin Türkiye’ye gelmesi ile başlayan bayrak krizinde MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çıkışları siyasi tansiyonu da yükseltti.
Barzani’ye karşı her zaman mesafeli olan ve Peşmergebaşı ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda “APO neyse Barzani de aynısıdır” diyen Bahçeli Kuzey Irak’ta PKK’lıların barınmasında ve güçlenmesinde de her açıklamasında Barzani’yi suçlamıştı.
Önce Bahçeli’nin açıklamalarından satırbaşları:
“Denge için duruş, duruş için dağınıklığın ve durgunluğun aşılması, aşınması, buruşturulup bir kenara atılması gerekir. Hareketin olduğu yerde arzu, arayış, çaba, devamlı yenilenen, devamlı yükselen bir mücadele azmi görülür veya beklenir. Kararsızlık ve kötümserlik; hareketin engeli, denge ve düzenin ekarte edilmesi gereken hendeğidir. Engele ve hendeğe takılmak akılsızlıktır.Altını üstünü bilmem; ama devlet akıl ve Türk adayışıdır. Millet beşeri bir anıt, bayrak ise milli varlığın bağımsızlık arı ve aminidir. Bayrak derken egemenliği anlarız. Hür yaşamayı anlamlandırırız. Bağımsızlığın sembol ve timsali olduğunu anlatırız. Bayrak; milli namus ve şerefin göklerde dalgalanan itibar ve görkemidir. Peki 26-27 Şubatta İstanbul ve Ankara’ya astırılan bez parçası nedir? Türkmenlere kan kusturmuş, teröre destek vermiş, işlenmiş suç ve cinayetlere ortak olmuş birisinin bayrağı olsa ne yazar, olmasa ne çıkar? Türk vatanında sözde Kürdistan bayrağı dalgalanıyorsa, buna niçin sessiz kalalım, bunu nasıl sineye çekip görmezden gelelim? Ne oldu da Barzani Türkiye’de, hem de şu nazik ve hassas dönemde ağırlandı? Hangi bölgesel ve küresel politikanın yörüngesine girildi? Eğer Barzani, bize tercih ediliyorsa ki bu da bir tercihtir, asıl bunu iyi niyetle yorumlayamam, samimiyetle okuyamam. Sayın Başbakan’a millilik övgüleri yaparken, mahcup olacağımız, yüzümüzü kara çıkaracak misal ve eylemlerle karşılaşmaktan üzülüyoruz.”
Şimdi sorulan soru şu:
“Bahçeli’nin bu açıklamaları “hayır” oylarını yükseltir mi?”
Milliyetçi taban, Barzani’ye her zaman kin kusmuştur, sevmemiştir.
Bunun iki nedeni var:
Birincisi Barzani’nin Türk ve Türkiye düşmanlığı, Kuzey Irak’ta PKK’ya kucak açması, destek vermesidir.
Palazlandığı dönemlerde Amerika’yı ve İsrail’i de arkasına alan Barzani’den PKK’nın lider kadrosundan olanların Türkiye’ye iade edilmesi istenildiğinde “Türkiye’ye bir Kürt kedisini bile vermem” diyen Barzani değil midir?
İkincisi ise hain Barzani’nin ABD tarafından Irak’ın işgalinden sonra Kuzey Irak’taki Türkmenlere karşı uyguladığı insanlık dışı tutumdur. Barzani, Türkmenleri bölgeden sürmüş, Türkmen liderlerini öldürtmüş, mal ve mülklerine el koymuş, Kerkük’ün adeta yapısını değiştirmiştir.
Şimdi ise bölgede Bağımsız bir Kürt Devleti’nin kurulması için Amerika’yı kapı komşusu yapan Barzani “Artık bağımsızlığımızı ilan etme zamanı geliyor” diyerek meydanlara çıkmaya başladı.
Bunlar unutulur mu? Milliyetçiler bunları unutabilir mi?
Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda Bahçeli’nin bayrak çıkışını yerinde buluyoruz.
Ancak, bugün “evet” oyları için AK Parti ile yapılan ortaklığın sakatlığını ve tehlikeli olduğunu söyleyen Milliyetçi taban ve ülkücüler gelinen bu noktayı “Biz daha önce bu olacakları gördüğümüz için Bahçeli’den ayrı düştük. Neden ayrı düştüğümüz de gelişen olaylardan anlaşılıyor” demeye başladı.
Bahçeli’nin yaşanan bayrak krizi ile muhalefet cephesi de hareketlendi. Yapılan açıklamalarda “Bahçeli’nin bu çıkışı ile “hayır” oylarda da artış olacaktır” yorumları yapılmaya başlandı.
Özetle MHP Genel Başkanı’nın “hayır” oylarını artırmakta olduğuna dikkat çekiliyor. Bahçeli 11 ilde “evet” mitingi yapacak. Bu mitinglerde tabanda bir değişiklik olur mu şu anda bu bilinmiyor. Ancak, yaşanan bayrak krizinin “hayır” cephesinde bir oynamaya yapamayacağı da söyleniyor.
Bahçeli öyle görünüyor ki tabanındaki “kararsız” oylarını etkilemeye çalışacak.
Bazı kamuoyu araştırma grupları da “Zaten AK Parti’ye sıcak bakan ve “evet” oyu kullanabileceği tahmin edilen Kürt oyları, AK Parti’nin Bahçeli ile ortaklığı nedeni ile tercihlerini değiştirebilir” görüşünde.
Son olarak 4 ayrı araştırma grubunun yaptığı anket sonucunun ortalamasının “evet” oylarının % 46’yı geçmediği söyleniyor. MHP tabanı üzerinde yapılan anketlerde de ülkücülerin % 73’ünün “hayır” dediğine dikkat çekiliyor. Kararsızların sayısının ise hala % 18’lerde bulunduğunu da ekleyelim.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz