MHP’de korkulan olmamalı…
Necdet SİVASLI
Yeni Anayasa değişikliği konusunda görüş ayrılıklarının derinleştiği MHP Genel Merkezi ile, ülkücü taban arasındaki sıkıntılar, referandum öncesi şiddet olaylarına da yansıdı. Ard arda gelen istifaların yanı sıra referandumda “hayır” oyu vereceklerini açıklayan bazı ilçe başkanlarının da görevden alınmaları da MHP içindeki sıkıntıların daha da artacağını gösteriyor.
Referandumda “hayır” diyeceklerini söyleyen Kamu-Sen Genel Merkezi’ne, 25 kişilik bir grup tarafından saldırı yapıldı. Genel Merkezi basan grup, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk’u tehdit ederek istifa etmesini istedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, son günlerde çok tartışılan başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini belirterek, Parlamenter sistemin güçlendirilerek devam ettirilmesini gerektiğini ve referandumda “hayır” oyu vereceğini açıklamıştı.
Zaten istenilen de MHP’de ülkücüleri birbirine düşürmek, partiyi tamamen eritmek ve ortadan kaldırmaktır. Böyle bir oyuna gelmemek gerekiyor.
Kim, ne oy verecekse verecek. Herkesin bir oyu var. Niteik MHP Genel Başkanı Bahçeli, Yeni anaysa değişikliği Meclis’e geldikten sonra yaptığı açıklamada “Benim oyum evet olacaktır. Bunu referandumda da evet olarak kullanacağım” diyerek eğilimini ortaya koydu, saygı duymak gerekiyor.
Ancak, MHP Genel Başkanı’nın da, kurmaylarının da karşı oylara karşı aynı anlayış ve saygı içinde hareket etmesi gerekmektedir.
Ülkücü hareket ve MHP tabanı, parti üzerinde oynanmakta olan oyunu görmüştür. Bu oyuna gelmemek için de eğilimini ortaya koymaya başladı. Bu bir tercih meselesidir. Zorla, tehdit ile insanları yönlendirme dönemi artık bitmiştir. Eğer, ülkenin emniyet sütunu olarak görülen MHP’nin ayakta kalması ve varlığının sürdürülmesi isteniliyorsa bu konuda herkesin sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi gerekiyor.
Daha referandum sandığı önümüze gelmeden MHP kadroları arasında ortaya çıkan şiddet olayları, ilerleyen zaman içinde provokatörlerin de desteği ile daha da şiddet olaylarına dönebilir. Korkulanların olmaması için çok dikkatli hareket etmek gerekiyor.
Referandum boyunca ortaya çıkabilecek olaylar MHP’nin tamamen yok edilmesi ve ortadan kaldırılması sürecini hılzlandıracaktır, bu oyuna gelinmemelidir.
Nitekim, Türk Eğitim Sen’e karşı girişilen bu olay karşısında Eski Bayaındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın bir açıklama yapmış ve “Ülkücüleri, demokratik tercihleri sebebiyle ayrıştırmak, ötekileştirmek ve ülküdaşlık hukukunu zedelemek büyük vebaldır. MHP ve Ülkücü Hareket’i kendi gündemi ve önceliği olmayan bir konu yüzünden birbirine düşürenleri, ne ülkücüler ne de tarih affetmeyecektir” demiştir.
Koray Aydın, açıklamasında özellikle şu görüşleri dile getirdi:
“Bizim gençlerimizi, bizim kurumlarımıza karşı kışkırtmak ve saldırmak hangi aklın ürünüdür? Böyle bir sorumsuzluk tam bir akıl tutulmasıdır. Milliyetçi-ülkücü hareketi ucube bir Partili Cumhurbaşkanlığı tesis etmek için birbirine düşürmeye ve bölmeye kimsenin hakkı yoktur. Ülkücüleri, demokratik tercihleri sebebiyle ayrıştırmak, ötekileştirmek ve ülküdaşlık hukukunu zedelemek büyük vebaldır. MHP ve Ülkücü Hareket’i kendi gündemi ve önceliği olmayan bir konu yüzünden birbirine düşürenleri, ne ülkücüler ne de tarih affetmeyecektir. Sağduyu galip gelmeli, demokratik kurallar işlemeli, her aşaması baskı ve dayatmalarla gelen Partili Cumhurbaşkanlığı sandığa gömülmelidir.”
Yapılan değerlendirme açıklamalarda MHP tabanının % 75’inin referandumda “hayır” oyu vereceği söyleniyor. Bunu iddia eden Ülkü Ocakları eski Genel Başkanları Müsavat Dervişoğlu “Bugüne kadar görev yapmış Ülkü Ocakları Genel Başkanlarımız, görevde olan Ülkü Ocakları Genel Başkanımız haricinde bir araya gelerek, bu olağanüstü koşullarda söz konusu olan Anayasa değişikliklerine sıcak bakmadıklarını ve ‘hayır’ diyeceklerini açıklamışlardır”diyor.
Dervişoğlu, açıklamalarını “Diğer yanıyla bir MHP’li seçmen olarak, burada MHP Genel Başkanı’nın aldığı kararla zıt düşmüş biri olarak, bunun sanki MHP içersindeki parti içi muhalefet ile Genel Merkez’in ayrışması olarak sunulmasına da kökten karşı duruyorum. Çünkü MHP Genel Merkezi’nin ve sayın Genel Başkanının yanında duran birçok arkadaşımızın bu Anayasa değişikliğine ‘hayır’ dediğini biliyorum. O sebepledir ki MHP seçmeninin yalaşık yüzde 75’i bu değişikliğe hayır diyor. Biz de bu yüzde 75’i, 85’e 90’a çıkarmak için çalışıyoruz”diye sürdürüyor.
Özetle söylemek istediğimiz şu:
Şiddete, kırmaya, dökmeye kesinlikle karşıyız. Kimin ne oy kullanacağı da kimseyi ilgilnedirmemelidir. Herkes hür iradesini sandıklar kurulduktan sonra kullanacağı oy ile ortaya koyacaktır.
Milliyetçi hareket üzerinde oynanmak istenilen oyunlar referandum boyunca sürecek gibi görünüyor. Partiya yazık ediliyor. Bu konuda partiyi kucaklayanlar buna izin vermemelidir.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz