ATTİLÂ İLHAN EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU…
KEREM ALIŞIK, “Sadri Alışık Ödül Törenleri gibi edebiyat alanında da Attila İlhan Ödül törenlerini devam ettireceğiz”
Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteği ile düzenlediği Roman ve Şiir Ödülleri, Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu…
2008 yılında İlhan ailesi tarafından kurulan Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen, Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri ile ilgili Kerem Alışık,
Attila İlhan Bilim Kültür Sanat Vakfı olarak dayımın düşünceleri doğrultusunda özellikle gençleri hedef alarak etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Bunların içinde kompozisyon yarışması yaparak gençlere yol açmak, şiir matineleri ve üniversitelerde sempozyumlar düzenlemek, iyi okuyan öğrencilere burs vermek suretiyle topluma donanımlı bireyler kazandırmak gibi önemli faaliyetlerimiz var. Edebiyat dünyasındaki değerli yazar ve şairleri teşviklendirmek ve yüreklendirmek amacıyla düzenlediğimiz 1. Attila İlhan Edebiyat Ödülleri’ni gerçekleştirdik. Çok mutluyuz. Tıpkı Sadri Alışık Ödülleri’nde olduğu gibi edebiyat alanında bu ödülleri devam ettirmek en büyük arzumuz. Attila İlhan eserleri, eylemleri, söylemleri, düşünceleri, fikirleri ve yazılarıyla zaten herkesin kalbinde ve içinde yaşayan birisi. Bizde buna aracılık etmekten onur duyuyoruz.
Roman dalında ödülü ‘Tavanarası’ adlı eseriyle Ali Gür, Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü de “Bir Sabah Uyandığımda Yoktum” adlı ilk romanıyla Işıl Kocaoğlan kazandı. ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ adlı kitabıyla Tuğrul Tanyol’a Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün ve ‘Gamdan Kale’ adlı ilk şiir kitabıyla Onur Şahin’e Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün verilmesi uygun görüldü.
Attila İlhan Edebiyat Ödülleri Sahipleri:
Ali Gür,“Tavanarası” adlı eseriyle
2016 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü kazanmıştır.
Işıl Kocaoğlan “Bir Sabah Uyandığımda Yoktum” adlı eseriyle
2016 Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı Özel Teşvik Ödülü’nü kazanmıştır.
Tuğrul Tanyol, “Gelecek Günlerin Şarabı” adlı eseriyle
2016 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nü kazanmıştır.
Onur Şahin,“Gamdan Kale” adlı eseriyle
2016 Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı Özel Teşvik Ödülü’nü kazanmıştır.
Attila İlhan Edebiyat Ödülleri Seçici Kurul Onursal Başkanı : DOĞAN HIZLAN
ROMAN ÖDÜLÜ SEÇİCİ KURULU:
Mehmet Eroğlu (Seçici Kurul Başkanı)
Asuman Kafaoğlu Büke
İnci Enginün
Ülkü Karaosmanoğlu
Ali Cem İlhan
ŞİİR ÖDÜLÜ SEÇİCİ KURUL Başkanı : Metin Celal
Hüseyin Yurttaş
Haydar Ergülen
Kerem Alışık
ATTİLÂ İLHAN EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ / BİYOGRAFİ ÖZETLERİ
ALİ GÜR: (‘Tavanarası’ adlı romanıyla, 2016 ATTİLÂ İLHAN ROMAN ÖDÜLÜ sahibi)
1959 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Cam, enerji ve gıda sektörlerinde 25 yıl mühendislik ve yöneticilik yaptı.
Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Batı Asya’da çok sayıda ülkeden sorumlu direktör ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. İş dünyası ile ilişkisini kestiği 2008 yılından sonra yazdığı Tavanarası ilk romanıdır.
‘Tavanarası’, Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yayınlandı. (2015)
IŞIL KOCAOĞLAN (‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’ adlı ilk kitabıyla, 2016 ATTİLÂ İLHAN BİLİM; SANAT, KÜLTÜR VAKFI ÖZEL TEŞVİK ÖDÜLÜ sahibi)
1984 yılında İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimi için Antalya’da bulundu. 2005 yılında İstanbul’a dönerek çeşitli kuruluşlarda editör ve metin yazarı olarak görev aldı. 2012 yılından bu yana yayınevleri için serbest zamanlı düzeltmen olarak çalışıyor. ‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’, İletişim Yayınları tarafından yayınlandı. (2015)
TUĞRUL TANYOL: (‘Gelecek Günlerin Şarabı’ adlı şiir kitabıyla, 2016 ATTİLÂ İLHAN ŞİİR ÖDÜLÜ Sahibi)
1953’te İstanbul’da doğdu. Saint-Joseph ve Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. (1977) İstanbul Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi.
İlk şiiri Yeni İnsan dergisinde yayınlandı. (1970) Dergilerdeki şiirlerinin yanı sıra, şiirin ana sorunları ve Türk şiiri üzerine yazdığı yazılarıyla dikkati çekti. Üç Çiçek ve Poetika adlı şiir dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Ağustos Dehlizleri ile 1985 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı.
Şiir kitapları: Elinden Tutun Günü (1970), Ağustos Dehlizleri (1985), Sudaki Anka (1990), Oda Müziği (1992), İhanet Perisinin Soğuk Sarayı (1995), Toplu Şiirler (1971-1997), Büyü Bitti (2000), Her Şey Bir Mevsim (2006), Öncesi ve Sonrası (2012).
‘Gelecek Günlerin Şarabıyla’ adlı eseri Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. (2015)
ONUR ŞAHİN: (‘Gamdan Kale’ adlı şiir kitabıyla 2016 ATTİLÂ İLHAN BİLİM, SANAT, KÜLTÜR VAKFI ÖZEL TEŞVİK ÖDÜLÜ SAHİBİ)
1986 yılında Bayburt’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Pendik’te tamamladı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapıyor.
Şiirleri; Varlık, Yasakmeyve, Mühür, Şiirden, Akatalpa, Lacivert, Sincan İstasyonu, Akköy, Tun, Kurşun, Kalem, Amanos, Şair Dağın Doruğunda, Üvercinka, Tmolos adlı dergi, fanzin ve antolojilerde yer aldı.
“Gamdan Kale”, şairin ilk kitabı. “Gamdan Kale” adlı eseri Mühür Kitaplığı tarafından basıldı. (2015)