Göz tembelliği ve yüksek kırma kusuru olanlarda, daha sık görülüyor….
Şaşılık, bebeklikte de tedavi edilebiliyor…
Bazen bebeklik döneminde, çoğunlukla 2- 3 yaşlarında başlıyor……
Haber:Halim UTLU
Türkiye’de her 4 çocuktan birinde göz bozukluğu bulunduğunu, çoğunlukla hipermetrop, miyop, astigmat gibi kırma kusurları, bazen de şaşılık ve göz tembelliği olabildiğini ve şaşılığın; gözlerin birbiri ile paralel duruş pozisyonunun bozulması anlamına geldiğini belirten Dünyagöz Keçiören(Ankara) hekimlerinden Doç. Dr. Hatice Sühan Tomaç , “Belli bir genetik geçiş olmamakla birlikte, ailede şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusuru olanlarda şaşılık daha sık görülür.
Solunum yolu enfeksiyonları da, kaymalara neden olabiliyor
Ateş, travma veya düşme gibi faktörlerle açığa çıkabilir. Bazen bebeklik döneminde, çoğunlukla 2- 3 yaşlarında başlar. Yüksek kırma kusurları şaşılığa ve göz tembelliğine neden olabilir. Bazen de göz dışı kasların felçlerine bağlı gelişebilir. Kafa travması, üst solunum yolu enfeksiyonları, yüksek tansiyon, şeker, genellikle felce neden olan yüksek tansiyon, şeker hastalığı, damar hastalığı veya beyin tümörü bu tip kaymalara neden olabilir.” dedi.
Kasların yerleri değiştiriliyor veya kısaltılıyor
Dünyagöz Keçiören’den Doç. Dr. Hatice Sühan Tomaç,yüksek kırma kusurlarına bağlı kaymaların, gözlükle düzelebildiğine dikkat çekerek “Çocuk gözlüğünü taktığında şaşılığı düzelir. Bazen kırma kusurlarının yaşla azalması ile kayma da düzelir.Gözlükle düzelmeyen şaşılıklarda ise cerrahiye başvurulur. Kaymaya neden olan kasların yerleri değiştirilerek veya kısaltıp, kuvvetleri artırılarak yapılır.
Yetişkinlerde de tedavi mümkün
Eğer göz tembelliği varsa, iyi gören gözün kapatılıp, az gören gözün çalıştırılacağı göz egzersizleri eklenir. Erişkinler de çocuklarda olduğu gibi, kayma ameliyatlarına beyinsel olarak uyum sağlayıp, her iki gözü birlikte kullanmaya adapte olabiliyor. Şaşılıkta her ne kadar erken cerrahi tedavi tercih edilse de, erişkin yaşlarda da tedavi mümkündür. Erişkinler de çocuklarda olduğu gibi, kayma ameliyatlarına beyinsel olarak uyum sağlayıp, her iki gözü birlikte kullanmaya adapte olabiliyor.” şeklinde bilgi verdi.
İlk 6 aydan sonraki kaymalara dikkat
Dr. Tomaç,açıklamasını şöyle noktaladı; “Gözünde kayma olsun veya olmasın, bebeklerin 1 yaş içinde mutlaka bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi, görme azlığına neden olabilecek hastalıkların erken dönemde tespiti için hayati önem taşır. Bebeklerin ilk 3 aylarında gözlerinde ara sıra kaymalar oluşabilir, bu durum 5-6’ncı aya kadar düzelir. 6 aydan sonra devam eden kaymaların ise düzeltilmesi gerekir.”
Dünyagöz Hastaneleri; Avrupa’da Köln,Frankfurt ve Amsterdam’da bulunuyor,Azarbaycan Bakü’de yılbaşından önce faaliyete girmeye hazırlanıyor. Türkiye’de ise 19 büyük ildeki hizmetlerinin yanı sıra,sosyal sorumluluk projelerine de oldukça büyük önem veriyor.