Romanya’ya yakışmadı…
Necdet SİVASLI
Romanya’da 11 Aralık’ta yapılan genel seçimin galibi Sosyal Demokrat Partinin (PSD) Tatar Türkü Sevil Shhaideh’nin Başbakan olması önerisi, Alman kökenli Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından reddedilmesinin yankıları sürüyor. Bu biz, Romanya demokrasisinde “kara bir leke” olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle “Romanya’ya yakışmadı” demek durumundayız.
Önce habere ve gelişmelere bir göz atalım:
Iohannis, yaptığı açıklamada, Sevil Shhaideh’nin “Başbakan olması ve olmaması yönündeki tartışmaları dikkatlice tarttığını” ve Tatar Türkü milletvekilini, başbakanlığa aday göstermeme kararı aldığını söyledi. Romanya Cumhurbaşkanı’nın PSD’ye Başbakanlık için yeni bir isim önermesi çağrısında bulunduğu da açıklandı.
Romanya siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan Sevil Shhaideh 2015 yılında Victor Ponta Hükümetinde kalkınma bakanlığı yapmış, birçok başarılara da imza atmıştı. Sadece Tatarlar arasında değil, tüm Romanya halkı arasında sevilen ve takdir edilen bir isim olarak da kısa zamanda sivrilmişti.
Romanya basınında Dragnea’nın önerisi son dakika olarak duyurulmuş, Sevil Shhaideh’nin göreve getirilmesi durumunda Romanya’da ilk kez hem kadın hem Müslüman hem de Tatar Türkü bir başbakan olacağı yorumları yapılmıştı.
Romanya AB üyesi ülkedir. NATO’ya alınmasında Türkiye’nin önecilikli ve sonsuz desteğini de almıştır. Türkiye-Romanya ilişkileri Çevuşasçu döneminden günümüze kadar örnek gösterilecek boyutlarda ilerleme sağlamıştır. Balkanlarda da “en dost” ülke olarak her zaman Romanya’yı görmüşüzdür.
Romanya Tatarları için öncelikle şu vurguyu yapalım:
Devrik Lider Çavuşasçu bile, Romanya’nın Dobruca Bölgesinde Köstence’nin güneyinde yaygın olarak yaşamakta olan Tatarlar’a çok geniş haklar vermiş, camilerini onarmış, okullarını açık tutmuş ve diğer demirperde ülkelerinde Türk kökenlilerine karşım uygulanan asimilasyonlardan uzak kalmıştır.
Çavuşesçu sonrası Romanya yetkilileri de Tatar toplumuna karşı aynı politikaları uygulamıştır.
Daha sonra yapılan seçimlerde Romanya Tatarları’nın liderlerinden Tahsin Cemil Parlamentoya seçilmiş, milletvekili ve bürokrat olarak da önemli hizmetlerde bulunmuştur.
Romanya’ya her gittiğimizde buluşup bir araya geldiğimiz Tahsin Cemil, Romanya Hükümeti’nin Tatar toplumuna karşı son derece saygılı, tutarlı politikalar uyguladığını, ayrımcılık yapmadığını, ırkçılığa karşı mücadele verdiğinin de altını çizmiştir.
Bugüne geldiğimizde Romanya Cumhurbaikanı’nın tam bir ırkçılık kafası ile hareket ettiğini görüyoruz. Tatar Lider Türkü Sevil Shhaideh’nin Başbakan olarak atanmasını engelleyen Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis bu tutum ve davranışı ile de demokratik yapıyı bozmuştur.
AB üyesi bir ülkenin demokrasi anlayışı bu olmamalıdır.
AB ülkeleri, demokrasi, insan hakları, düşünce ve seçme, seçilme hakları yönünden dünyaya ders vermeye çalışıyor. Sevil Shhaideh, seçilmiş, partisinin liderliğine yükselmiş, partisi tarafından da Cumhurbaşkanına “Başbakan adayı” olarak önerilmiştir. Bundan daha doğal ne olabilir?
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Alman kökenlidir. Etnik azınlık mensubu olarak da Romanya’nın ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.
Sanıyoruz, bu konu Romanya’da ve AB üyesi ülkeleri arasında da uzun süre tartışma konusu olacaktır. Konu Türkiye-Romanya ilişkilerini etkiler mi, hayır etkilemez. Ancak konu tartışılır. Romanya siyaseti yara alır. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de hedef tahtasına oturtulur. Romen Tatar toplumunun kırgınlığı da bir çok alanda görülür.
Sevil Shhaideh kimdir, kendisini tanıyalım, Romanya’daki partilerin durumunu da gözden geçirelim:
· Tarih profesörü Kemal Karpat’ın akrabası olan Sevil Shhaideh, 2012 yılında devlet sekreterliği görevinde bulunmuş, 2015 yılında Victor Ponta hükümetinde kalkınma bakanlığı yapmıştı.
· Romanya Merkez Seçim Bürosu tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (PSD), milletvekili seçiminde oyların yüzde 45,47’sini alarak 154 milletvekilini, senatör seçiminde de yüzde 45,67 oyla 67 senatörü meclise göndermişti.
· Merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti (PNL) ise mecliste 69 milletvekili ve 30 senatör sandalyesinin sahibi olmuştu.
· Romanya Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) ise seçimde 20 milletvekili ve 9 senatör çıkarmıştı
· PSD lideri Dragnea sonuçların açıklanmasının ardından ALDE ile koalisyon kuracaklarını açıklamıştı.
· Romanya’da 2000 yılında Alman azınlığın yaşadığı Sibiu kentinin belediye başkanı seçilen Iohannis, 2002-2013 yılları arasında “Romanya’daki Almanların Demokratik Forumu” başkanlığını yürütmüştü. Alman kökenli Iohannis, 2014 yılında Ulusal Liberal Partinin liderliğini üstlenmiş ve 16 Kasım 2014’te, Romanya’nın etnik azınlık mensubu ilk cumhurbaşkanı seçilmişti.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz