Otelcilik okulu cami mi yapılıyor?
Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin ve Ulus’taki Maliye Okulu’nun geleceğine dair büyük kaygı duyduğunu bildiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin boşaltıldığını, eğitim alanının cami yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiğine dair duyum aldığını kaydetti.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin ve Ulus’taki Maliye Okulu’nun geleceğine dair büyük kaygı duyduğunu bildirdi.
Konuya ilişkin yapılan basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Gökhan Yıldırım katıldı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin boşaltıldığını ve eğitim alanının cami yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği duyumunu aldığını bildirirken, Ulus’taki Maliye Okulu’nda restorasyon adı altında kimlik değişimi yapıldığını ve okulun Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne tahsis edileceğine ilişkin duyum aldıklarını da söyledi.
Eğitim alanı statüsü bozulmamalı
Candan, Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde yaşanan süreci şöyle anlattı:
“Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin, bu okulu 2014 yılından bu yana takip ediyoruz. Bu okulun arazisinin ve okulun kendisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edileceğine dair 2014 yılından itibaren ortaya çıkan bir süreç var. Okulun yıkılıp cami yapılması gibi duyumlarımız söz konusuydu. Bu süreç içinde geçen yıldan beri resmi yazılarla Ankara Valiliği’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu okulun Diyanet’e tahsis edilip edilmediğine dair yazılar yazarak bu süreci yakından takip ettik. Ankara Valiliği’nden okulun hiçbir yere tahsis edilmediğine ilişkin yazı geldi. Tabi bunun üzerinden epey bir zaman geçti. Okul arazisi 9 bin 953 metrekare ve hazineye ait bir arazi. Geçtiğimiz hafta itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis yapıldığı ve okulun boşaltılmaya başlandığına dair bilgiler ve dokümanlar bizim elimize ulaşmış durumda. Bizim bunun kabul etmemiz mümkün değil, özellikle Beşevler bölgesi bir eğitim kampüsüdür ve bir eğitim mahallesidir. Bu bölgede Türkiye’nin ve Ankara’nın ilk otelcilik okulu yapılmıştır. 1961 yılında Ulusta açılan otelcilik okulu 1969’da tamamlanınca bu okula taşınmıştır. Eğitim alanı olma statüsünün bozulması planlama açısından doğru değildir.”
Yargıya taşıyacağız
Bu bilgilerle birlikte Ankara Valiliği’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazılar yazdıklarını da ifade eden Candan, “Bir tahsis süreci söz konusu ise bunu yargıya taşıyacağız. O alanda yapılan bütün planlama süreçlerinde MEB Bakanlığı Beşevler yerleşkesini resmi kurum alanı ilan etti. Orası da eğitim alanıydı dava açtık ve davayı kazandık. Hem plan değişikliğini hemde tahsis sürecini yakın takibe aldık . Eğitim statüsünden çıkarılması durumunda yargıya taşıyacağız” diye konuştu.
Candan, Ulus’taki Maliye Okulu’ndaki restorasyon adı altındaki yapılan kimlik değişiminin ise Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Soyak tarafından tespit edildiğini ve Kent İzleme Merkezi’ne fotoğraflarla sunulduğunu söyledi.
Kamer Genç’in okulu
Maliye Okulu’nun çok ünlü insanlar yetiştiren bir okul olduğunu da sözlerine ekleyen Candan, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti
“Bu okul Kamer Genç’in okuludur. Maliye okulunun da akibetinin ne olacağına dair kuşkularımız var. Restorasyon yapıyoruz yaklaşımıyla burada bir hareketlenme başlamıştır. Bu okulların hepsi Türkiye Cumhuriyeti’ne bize aittir. Bu okulların amacı dışında tahsis edilmesini kabul etmemiz doğru değildir. Bir özel Üniversitesi ulusu ele geçirme hareketine girmiştir ve buradaki bütün yapıların büyük bir kısmı bu üniversiteye tahsis edilmiştir.”
Candan, Beşevler’deki Ankara Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin ve Ulus’taki Maliye Okulu’nun tehlike altında olduğunu bildirerek, hükümet yetkililerine şöyle seslendi:
“Bunlara ilişkin yürütülen süreçlerin kamuoyuna açık olması gerekiyor. Hükümet eğitimle ve okullarımızla uğraşmayı bıraksın derli toplu düzenlemeye çalıştıkça dağıtıyor. Bıraksın kendi haliyle kalsın. Ne zaman müdahale etmeye başlasalar ya binalar elden gidiyor, ya değerlerimizi altüst ediliyor ya da başka bir süreç yaşanıyor. Cumhuriyetin sistematiği ile oynadılar, 15 Temmuz darbe girişimi karşımıza çıktı, pişman olduk dediler. Yarın pişman olacağınız tahsisleri şimdiden yapmamanızı hatırlatırız.”
Okullar açıldı sabah akşam trafiği ızdıraba dönüştü
Yeni eğitim döneminin başlamasıyla, 25 yıldır çözülemeyen Ankara trafiğinin kilitlendiğini, kentsel yaşamın sabah ve akşam trafiğinde ızdırapa dönüştüğünü belirten Candan,bunun sorumlusunun, ulaşım sorununa odaklanmayan, toplu taşım ve yaya öncelikli uygulamardan uzak, ulaşım ana planından yoksun uygulamalar yapan Melih Gökçek ve eğitim kalitesini düşürerek, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşarak , mahalle okullarını ortadan kaldırarak kent dışına taşıyan okullarla servis taşımacılığını önceleyen , çocukları ve kentlileri öğrenci servislerine mahkum eden hükümet olduğunu belirtti.