Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısıyla, vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlardaki tutuklama yasağı kaldırılacak. Düzenleme ile basit ve kasten yaralama suçlarında zanlılar hakkında tutuklama kararı verilebilecek. Düzenlemenin, geçen hafta otobüste şort giydiği için tekmeli saldırıya uğrayan hemşire Ayşegül T. olayından sonra gündeme gelmesi dikkat çekti.
Adalet Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar arasında düzenlenen ve dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası gerektiren “basit kasten yaralama” suçlarında tutuklama kararının verilmemesinde yeni düzenleme hayata geçirilecek.
Özellikle vücut dokunulmazlığına karşı işlenen, basit ancak mağdur ve toplum üzerinde infial uyandıran suçlarda tutuklama tedbirine başvurulamaması eleştirilere neden olurken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan tasarı taslağıyla vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlar tutuklama yasağı kapsamından çıkartılacak.
TUTUKLAMA YASAĞI KALDIRILACAK
Kurban Bayramı öncesinde Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlık’a gönderilen ve yargıda çeşitli düzenlemeleri kapsayan tasarı taslağıyla Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 100’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasındaki “Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.” hükmünde değişiklik yapılacak. Bu hüküm, “Sadece adli para cezasını gerektiren veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.” şeklinde değiştirilecek. Bu düzenlemeyle iki yıla kadar hapis cezası öngörülen vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçun failleri hakkında tutuklamaya hükmedilebilecek.