Türkiye’deki darbe girişiminin ardından ABD ve Avrupa Birliği’nden ortak açıklama geldi. Hem ABD hem de AB, Türkiye’yi “hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye” davet etti. AB, Türkiye’deki ‘idam cezası’ tartışmalarına ilişkin de açıklama yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Belçika’nın başkenti Brüksel’de ortak basın toplantısı düzenledi.
AB dışişleri bakanlarının Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen toplantıda konuşan Mogherini, “Türkiye’de anayasal düzene sonuna kadar uyma çağrısı yapıyoruz ve AB olarak ülkede hukukun üstünlüğünün tecelli etmesinin önemini bir kez daha belirtiyoruz” dedi.
Mogherini, “Bu saatlerde Türkiye’de yaşananlara dair endişeleri paylaşıyoruz. Saygı duymalıyız ve Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve temel insan haklarına saygı duymasını sağlamalıyız” ifadesini kullandı.
İDAM TARTIŞMASI
Mogherini ayrıca, Türkiye’nin idam cazasını geri getirmesi halinde AB üyesi olamayacağını söyledi. Mogherini, “İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi.
Mogherini, “Türkiye Avrupa Konseyi’nin bir parçası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağlı” diye konuştu.
“SEÇİLMİŞ LİDERLİĞİN YANINDAYIZ”
“Doğrudan, Türkiye’de seçilmiş liderliğin yanında duruyoruz” diyen Kerry ise açıklamasında, ABD ve AB’nin Türkiye’yi hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye davet ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, “Türk hükümetine sükuneti koruması, hukukun üstünlüğünü muhafaza etmesi ve kurumlara saygı duyması şeklinde kuvvetli çağrıda bulunuyoruz” ifadesini kullandı.
“Darbe girişiminde bulunanların adalet önüne çıkarılmasını destekliyoruz” ifadesini kullanan Kerry, “Türkiye’ye darbe girişiminden sonra düzenin sağlanması için çok ileri gitmemesi uyarısında bulunuyoruz” diye ekledi.
Reuters’In haberine göre, Kerry ayrıca, “Demokrasi, NATO’nun bir gereksinimidir. NATO, Türkiye’de olanları dikkatli bir şekilde değerlendirecek” dedi.
GÜLEN’İN İADESİ
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi ile ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:
“Gülen’le ilgili biz henüz bir iade talebi almadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyu önünde ABD’den Gülen’in iade edilmesini istedi. Ben, Türkiye Dışişleri Bakanı’na iadenin, uygun kanallarla yasal zeminde ve resmi olarak istenmesi gerektiğini söyledim. Bize gönderecekleri iade dosyasında, suçlama değil kanıt göndermeleri gerektiğini söyledim.
Bizim, birçok ülkedeki hukuk sistemlerine de uyan gerekli delilleri görmemiz gerekiyor. Deliller bu standartlara uyuyorsa, Türkiye ile olan iade anlaşmalarının gereğini yerine getirmemekte herhangi bir çıkarımız yoktur. Hiç resmi bir iade istenmedi. Hiç bu konuyla ilgili böyle deliller sunulmadı. Anlaşmaların önünde duracak herhangi bir şey yapmıyoruz.”