SOKAK TOPLAYICILARI SORUNUNA ÇÖZÜM ÇANKAYA’DAN
Akşamın karanlığında sokak aralarında çuval giydirilmiş el arabaları ile kimselerle konuşmadan işlerini yaparlar. Güzergâhları karda, yağmurda, sıcak havada hiç değişmez. Hepsinin belirli bir sokağı, belirli bir semti vardır; kimselerle muhatap olmasalar bile mahalleliyi tanırlar.
Yaşam alanları gayrı sıhhi… Yıkık dökük virane yapıları ev bilmişler. Etrafı plastik, kâğıt, cam, metal her türlü katı atıkla çevrili olan evlerinin yanından çoğu insan geçmeye dahi cesaret edemez.
Sayıları Türkiye genelinde bir milyona yakın. Bu sayının yaklaşık 150 bini ise Ankara’da yaşıyor. Nüfuslarının yoğun bir bölümünü ise çocuklar oluşturuyor.
Kimselerin görmek istemediği, dokunmak istemediği ekonomik ve sosyolojik vakaların yarattığı sokak toplayıcıları sorununa Çankaya Belediyesi çözüm üretti.
Çankaya Belediyesi Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştiriyor. Yaptığı çalışmalarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve halkın takdirini toplamaya devam eden Çankaya Belediyesi sokak toplayıcılarını kayıt dışı istihdamdan kurtarıyor.
Geliştirdiği projenin pilot uygulamasını Çankaya’nın Bahçelievler semtinde uygulamaya koyan Belediye, bölgede çalışan sokak toplayıcılarını, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında belediye ile sözleşmesi olan firmanın çalışanı yaptı.
Tek tip elbise, araç takip sistemiyle izlenen giydirilmiş araçları ile ambalaj atığı toplayan çalışanlar, Türkiye’nin ilk sigortalı sokak toplayıcısı oldu.
Sokak toplayıcılarına yönelik çalışmalar öncesi Brezilya ve Meksika modellerini inceleyen yetkililer, var olan uygulamaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca çıkarılan kanun ve yönetmelik çerçevesinde uyarladı. Belediye sokak toplayıcıları ile lisanslı toplayıcı firma arasında köprü görevini üstlenmiş oldu.
BAHÇELİEVLER ÖZELLİKLE SEÇİLDİ
İlk pilot bölge çalışması için Bahçelievleri seçen yetkililer, “Bahçelievler eğitim seviyesi yüksek ve çevre duyarlılığı vatandaşlarımızın ikamet ettiği bir semt. Yaptığımız çalışmanın olumlu-olumsuz geri dönüşünü sağlıklı bir şekilde alacağımızı düşünüyoruz” dedi. Yetkililer, pilot çalışmanın 6 ay boyunca devam edeceğini, bölgede olumlu sonuçlar alınması halinde çalışmanın genele yaygınlaştırılacağı bilgisini paylaştılar.
SOKAK TOPLAYICILARINA EĞİTİM VERİLDİ
Gayri sıhhi ortamlarda yaşayan sokak toplayıcıları, pilot bölge çalışmasına dahil edilmeden önce eğitime tabi tutuldu. İş güvenliği ve insan ilişkileri konusunda eğitim alan sokak toplayıcılarının mesai saatleri içerisinde dış görünüşlerinin temiz ve düzenli olması amacıyla tek tip kıyafet başladı.