1.350 balıkçı gemisine,cihaz takılmaya başladı.Cihaz
temini ve takılma masraflarını Bakanlık üstleniyor….
Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) hayata geçti…
Denizlerdeki avcılık faaliyetleri artık izleniyor
ve avcılığa ilişkin veriler kayıt altına alınabiliyor….
Kaçak avlanma yapılamayacağı için, bazı balıkçılık kooperatifi
başkanları,bazı ortakların cihazı taktırmak istemediğini ifade ediyor…
hABER:Halim UTLU
Türkiye’deki balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS), hayata geçiyor.Yen sistemle, balıkçı gemilerinin konumu, hızı, av faaliyetleri ve avladığı ürünlere ilişkin bilgiler sürekli takip edilecek.Projeyle, hem denetimlerde etkinlik artırılacak, hem de avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı kayıt altına alınması sağlanacak.
Balıkçıların, istenen yerde, gemilerini bulundurmaları gerekiyor
Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) kapsamında, 28 kıyı ilinde bin 350 balıkçı gemisine BAGİS cihazlarının takılmasına başlandı.Balıkçıların, belirlenen zamanda ve istenen yerde, gemilerini hazır bulundurmaları ve cihazları takmaları konusunda gemi yetkilileri uyarıldı.
Balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla, Balıkçı Gemilerini İzleme Sisteminin (BAGİS) hayata geçirilmeye başlanmasıyla ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,
bugün bir basın açıklaması yaptı.Bakan Çelik’in, BAGİS ile ilgili olarak yaptığı açıklama şöyle;
Gemilerin konumu, hızı ve avladığı ürünler takip edilecek
” Balıkçı gemilerinin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin izlenmesi ve av faaliyetlerine ilişkin verilerin kayıt altına alınması amacıyla Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemini (BAGİS) hayata geçiriyoruz. Bu sistemle, balıkçı gemilerinin konumu, hızı, av faaliyetleri ve avladığı ürünlere ilişkin bilgiler sürekli takip edilecek. Böylelikle hem denetimlerde etkinlik artırılacak hem de avlanılan ürünlere ait verilerin daha hızlı kayıt altına alınması sağlanacak.
1.350 balıkçı gemisine BAGİS cihazı takılacak
18 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi Tebliği ile takılması zorunlu hale getirilen BAGİS cihazlarının bir program dâhilinde balıkçı gemilerine montajına başlanıldı.
Deneme montajları ilk olarak Trabzon’da gerçekleştirilen BAGİS cihazları, 10 Haziran 2016 tarihinden itibaren Yalova’da balıkçı gemilerine takılmaya başlandı. Cihazların montajları 28 kıyı ilinde devam ediyor. Bu kapsamda 12 metre ve üzerinde boya sahip 1.350 balıkçı gemisine BAGİS cihazı takılacak.
Cihazların temini ve takılma masraflarını Bakanlık üstleniyor
Bakanlıkça belirlenen zamanda ve istenen yerde bulundurulan balıkçı gemileri için, BAGİS cihazlarının temini ve takılmasına ilişkin masraflar Bakanlığımız tarafından karşılanacak. Aksi takdirde bu masraflar balıkçı gemisi yetkilisine ait olacak.
BAGİS cihazının takılması, çalışır durumda bulundurulması, av bilgilerinin elektronik seyir defterine girilmesi, BAGİS tebliği kapsamında zorunlu tutuluyor.
BAGİS cihazını taktırmak istemeyen balıkçılar da var
Bu bakımdan balıkçılarımızın, Bakanlıkça belirlenen yerde ve zamanda gemilerini hazır bulundurmaları, cihazlarını taktırmaları ve çalıştırılmasında gerekli hassasiyeti göstermeleri önem arz ediyor.BAGİS’in ülkemiz balıkçılığına hayırlı olmasını diliyorum.”
Bu arada,bazı kıyı illerindeki bazı balıkçıların, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) cihazını taktırmak istemediği yönünde, bilgiler geliyor. Balıkçılık kooperatifi başkanları,bazı ortaklarının BAGİS cihazını taktırmak istemediğini,cihaz takılırsa yasak avlanma yapılamayacağını,dolayısı ile sıkıntıya düşeceklerini söylediklerini ifade ediyorlar.