İngiltere’nin kaderini belirleyecek referandum sonucunda Avrupa Birliği’nden çıkma kararı verildi. Peki bu karar İngilizlere ne kazandıracak, ne kaybettirecek?
İngiltere uzun süredir üzerine konuşulan ve karamsar bir tablo çizilen ayrılık yönünde karar verdi. Referandum sonrası İngiltere AB’den ayrılma kararı aldı. NTV’nin aktardığı habere göre bu sonucun en büyük etkisi Birleşik Krallık’ın birliğinde yaşanabilir. Referandum haritasına bakıldığında Birleşik Krallık sınırları içerisinde yer alan İskoçya ve Kuzey İrlanda’da AB’de kalalım kararının çoğunlukta olduğunu görülüyor. Başka bir deyişle İngiliz gururu Avrupa’nın en büyük projesinden biri olan AB’ye ayrılarak bu hayale bir darbe vursa da uzun vadede kendi birliğinde de ayrılık tartışmaları ile karşı karşıya kalabilir.
İSKOÇYA BİRLEŞİK KRALLIK’TAN AYRILABİLİR
2014’ün son aylarında Birleşik Krallık’tan ayrılmak için sandık başına giden İskoçya’da, halk yüzde 55 oyla ‘bağımsızlığa hayır’ demişti. Zira İskoçya’da ayrılık yanlısı bir karar çıkması durumunda ülke AB’nin bir parçası olmayacaktı.
2014’teki bağımsızlık referandumu sonrası ada basınında yapılan yorumların çoğunda, AB’nin parçası olarak kalma fikrinin İskoçya’daki referandumu etkilediğine dikkat çekilmişti. Bu durumun AB referandumunda da yaşandığını söylemek mümkün. Zira dün sandığa giden İskoçyalıların yüzde 62’si AB’de kalmak istediklerini belirtti. İskoçya yüzde 62’yle AB’den ayrılmaya en çok karşı çıkan bölge oldu. Toplamda 32 seçim bölgesi bulunan İskoçya’da bütün bölgelerde AB’de kalmak isteyenler çoğunluğu oluşturdu.
İNGİLTERE’DE YAŞAYAN AB VATANDAŞLARININ DURUMU NE OLACAK?
AB üyesi olan İngiltere’de 1.73 milyon AB vatandaşı yaşıyor. 2014’te yapılan bir araştırmaya göre, bu kişilerin yüzde 79’u çalışıyor. Başka bir deyişle ekonomiye katkı sağlıyor. Referandum sonrası bu kişilerin ülkede kalıp kalmayacağını zaman gösterecek. Zira bu kişilerE İngiltere’de çalışma izni verilip verilmeyeceği henüz belli değil.
Ancak olası bir sınır dışı kararının ülke ekonomisine oldukça olumsuz bir etki yapması oldukça muhtemel. Örneğin İngiltere’deki her 100 akademisyenden 15’i yabancı uyruklu. Bu kişilerin ülkeyi terk etmesi ülkedeki üniversite eğitimindeki kaliteye kısa ve uzun vadede ciddi bir düşüşe neden olabilir.
2 MİLYONDAN FAZLA İNGİLİZ AB’DE YAŞIYOR
2.2 milyon İngiltere vatandaşı ise 26 AB ülkesinde yaşıyor. İngiltere’nin AB’den çıkması bu insanları da olumsuz etkileyecek. Artık birliğin bir parçası olmayan İngilizler AB üyesi ülkelerde yaşamaya devam etmek için daha fazla standardı yerine getirmek zorunda kalacak.
ULUSLARARASI ŞİRKETLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
İngiliz ekonomisini bekleyen tek kayıp, kalifiye eleman kaybı değil. Ülkedeki çok uluslu şirketlerin nasıl bir yol izleyeceği de merakla bekleniyor. İngiltere AB üyesi olmasının kazandırdığı haklara da hayır dedi. Bu İngiltere’den AB’ye ticaret yapan pek çok şirketin artık daha fazla vergi ödemesine yol açabilir.
AB’DEN AYRILMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Peki bu karar sonrası süreç nasıl işleyecek? İngiltere Başbakanı AB’yi İngiltere’nin birlikten çıkma kararı konusunda bilgilendirecek. Bu başvuru kayıtlara geçtikten sonra saat işlemeye başlayacak zira bu müzakerelerin 2 yıl içinde sonlanması gerekiyor.
27 ÜYE ÜLKE DE ONAY VERİRSE SÜREÇ UZAYACAK
‘AB’den ayrılalım’ kampanyası yürüten İngiltere Adalet Bakanı Michael Gove yeni bir anlaşma üstündeki müzakerelerin en az dört yıl süreceğini öne sürdü. İki yıllık müzakere süreci sadece 27 AB ülkesi de onay verirse uzatılabilir.
Müzakere sürecinde İngiltere AB içinde kalacak ve AB yasaları yürürlükte olacak. İki yıl süresince eğer bir anlaşmaya varılmazsa İngiltere Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarına bağlı olarak yoluna devam edecek.
Ancak İngiltere’nin DTÖ’ye katılımı AB çatısı altındayken gerçekleşmişti. AB ise bu anlaşma koşullarını “kesip kopyalayamazsınız” diyor. Yani İngiltere’nin dünyayla ticareti de baştan müzakere edilecek.Kaynak:Hürriyet