Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, günlerdir Ankara siyasetinin kilitlendiği ve MHP lideriyle yönetimini değiştirebilmesinin yolunu da açabilecek olan 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını onadı. Parti kurultaya gidiyor. Yargıtay kararının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “MHP’yi olağanüstü ama genel başkan seçimli kurultaya götürme kararı alındı” dedi. Yalçın ayrıca Devlet Bahçeli’nin aday olacağını söyledi. MHP 26 Haziran ya da 10 Temmuz’da tüzük değil genel başkan seçimli kurultaya gidiyor.
MHP kurultayına ilişkin bugün sıcak gelişmeler yaşandı. Yargıtay, olağanüstü tüzük kongresi yapılması için çağrı heyeti görevlendirilmesini hukuka uygun buldu. Kararın oybirliği ile verildiği öğrenildi.
BAHÇELİ REST ÇEKTİ, ‘GENEL BAŞKAN SEÇİMLİ KONGRE’ DEDİ
Yargıtay kararının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın basın toplantısı düzenledi. Yalçın, “MHP yargı kararlarına saygılıdır. Yargıtay’ın vermiş olduğu bu kararı da saygıyla karşılamış olduğumuzu belirtmek isterim. Bu karar sonrasında tüzüğümüz genel başkanımıza vermiş olduğu yetkiye dayanarak sayın genel başkanımız bir karar almak suretiyle 26 Haziran ya da 30 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın genel başkanımız bu kararı başkanlık divanına bilahare MYK’ya taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecektir. Söz konusu tarihlerde Ankara Arena’da kongre yapılması için salon kiralanmıştır. Tüzük kongresi değil genel başkanlık seçimli kongre…” diye konuştu.
Kurultay kararı sonrasında muhaliflerden ilk açıklamalar
Kurultay kararı sonrasında muhaliflerden ilk açıklamalar
ÖZDAĞ: BU ADIMIN ATILMIŞ OLMASI SEVİNÇ VERİCİ
MHP Genel Merkezinden gelen kurultay kararı sonrasında başkan adaylarından Ümit Özdağ şu açıklamayı yaptı:
Bu doğrultuda adım atılmış olması sevinç verici. Önemli olan MHP’de kurultay yapma iradesinin hem genel merkez hem de ülkücü hareketin diğer unsurları açısından çıkmış olmasıdır. Bu kurultayla beraber MHP’nin iktidar yürüyüşü başlamış olacaktır.
KORAY AYDIN: TÜRKİYE KAZANÇLI ÇIKACAK
CNN Türk canlı yayınında Günlük programına konuk olan MHP genel Başkan adaylarından Koray Aydın Yargıtay kararının ardında şunları söyledi:
Bir siyasetçi olarak mutluyum her şey kendi kuralı ve zemini içinde şekillenecektir.
Türkiye’de buna ihtiyaç var. Türkiye’de neredeyse tek adam diktatoryasının dönüşmüş bir siyasal yapı var.
Bu hükümranlığı kırmak ve sadece MHP’nin değil diğer tüm siyasi partilere oy vermiş vatandaşlarımızın sözcülüğünü üstlenmek için siyaset önemli bir fırsat yakaladı. Bu işten Türkiye’nin kazançlı çıkacağını düşünüyorum.
OĞAN: TÜRKİYE SİYASETİ VE MHP’NİN ÖNÜ AÇILDI
Diğer adaylardan Sinan Oğan ise, NTV canlı yayında kararla ilgili olarak, “Türkiye siyaseti ve MHP’nin önü açılmıştır. kurultay için 3 hafta kadar bir süreye ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.
‘EN KISA SÜREDE BİR ARAYA GELECEĞİZ’
Çağrı heyeti üyesi Ayhan Erel ise kararın ardından şu ifadeleri kullandı:
“Yargıtay’ın aldığı bu kararın ardında MHP kurultayının önündeki her türlü hukuki engeller ortadan kalkmış oldu. Biz çağrı heyeti olarak en kısa sürede bir araya gelerek tüm kamuoyunun beklediği bu kurultayı en kısa sürede demokratik bir şekilde yapmayı planlıyoruz.”
MHP GENEL MERKEZİ TEMYİZ ETTİ
Muhaliflerin davası üzerinde 8 Nisan’da, Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP Büyük Kurultayı’nın tüzük değişikliği gündemiyle Olağanüstü Toplantıya Çağrılması konusunda Üç Kişilik Kayyum Heyeti görevlendirilmişti. Bu karar MHP Genel Merkezi’nce Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi’nde temyiz edilmişti. Temyiz dilekçesinde mahkeme kararının bozulması talep edilmişti. Daire, Ankara siyasetinin kilitlendiği kritik kararını bugün verdi. Yargıtay’da kaybeden MHP Genel Merkezi oldu. Çağrı heyeti 15 Mayıs’ta yapılamayan kongre için yeni tarih belirleyecek.
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
MHP’deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak’ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.
Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 5 Şubat’ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan’da “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.Büyük kurultayı toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’in “Kurultay Çağrı Heyeti” olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan’da tamamladı.
Gerekçeli kararda, MHP’nin bin 232 delegesinden 531’inin olağanüstü kurultay talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezi’nce olağanüstü büyük kurultay çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü’nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5’inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin bu kararının ardından, konu parti yönetimince Yargıtay’a taşındı. Karar, 5 Nisan’da temyize götürüldü.
Yargıtay’daki temyiz süreci devam ederken, mahkemece görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan’da yaptığı toplantıda, olağanüstü kurultay tarihi olarak 15 Mayıs’ın belirlendiğini açıkladı. Parti yönetimi ise bu kararı tanımadığını bildirdi.Kurultay tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
GEMEREK VE TOSYA KARARLARI
Tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’ndeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan’da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin, “Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’daki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu” duyurmuştu.
MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya’dan alınan “Tedbir” kararlarını, gereği yapılmak üzere, İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Ankara Valiliğine, Akyurt Kaymakamlığına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna göndermişti.
Ankara 25. İcra Dairesi, “Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı” gerekçesiyle, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararını hükümsüz saymış, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince ise “Olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması” yönünde karar almıştı.
İcra Dairesi’nin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs’ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli’ne girişleri polis tarafından engellenmiş ve kurultay toplanamamıştı.(Hürriyet’ten…)