Ege’li çiftçi kadınlar, Şifalı Bitki yetiştiriciliğine yöneliyor…
“Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler Projesi” kapsamında
Lavanta, Kekik, Tıbbi Adaçayı ve Ekinezya yetiştiriciliğine başlandı….
TIBBI ve AROMATİK ŞİFALI BİTKİ’lerin
yeni üreticileri, Ege’li ÇİFTÇİ KADINLAR…..
Haber:Halim UTLU
Kadın çiftçilerin yüksek gelir getirici alternatif ürün yetiştirmesiyle, ailesine ek gelir sağlaması, aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanan “Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler Projesi” kapsamında Lavanta, Kekik, Tıbbi Adaçayı ve Ekinezya yetiştiriciliğine başlandı.
Proje kapsamında, uzmanlar tarafından kadın çiftçilere iki bölümden oluşan bir eğitim programlandı. Aynı zamanda teknik geziler, tarla günleri ve dikim günleri gibi etkinlikler düzenlendi.Dikim günlerinden ilki Seferihisar’a bağlı Düzce Mahallesinde gerçekleşti. Eğitim alan çiftçi kadınların arasından, Düzce’li kadın çiftçiler; toplamda 40 bin adet fide ile Ekinezya, Tıbbi Adaçayı ve Kekik yetiştiriciliğine başladı.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği,ülkemizin önemli bir eksiğliği
Düzenlenen törene, Seferihisar Kaymakamı Mesut Çelik, Seferihisar Belediyesi Başkan Vekili Gürhan Özata, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve Seferihisar İlçe Kurum Amirlerini ile çevre ilçelerden gelen İlçe Tarım Müdürleri katıldı
Törende,Kaymakam Mesut Çelik,İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve Seferihisar Tarım İlçe Müdürü Ali Özdemir konuştu.
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı önemsediklerine dikkat çeken İl Müdürü
Güldal; ” Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği,ülkemizin önemli bir eksiğidir. Coğrafyamız, ekolojimiz, insanımız, arazilerimiz tıbbi aromatik bitkileri yetiştirmeye son derece elverişlidir. Bu ürünler yetmediği zaman, ülkemiz dışarıdan ithal ediyor. Dolayısıyla bizim böyle bir açığı da uzun vadede kapatma hedefimiz var” dedi.
Projenin, diğer kırsal alanlara yayılması planlanıyor
Kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin daha verimli tarım yapabilmelerini amaçlayan proje ile geçen ayın son günlerinde Düzce Köyü’nde 5 dönümlük bir arazide, ekonomik getirisi yüksek Ekinezya, Adaçayı ve Kekik fidanları dikildi.Bunun dışında Doğanbey Mahallesi’nde de tohumu alınıp, fidesi üretilen 4 dönümlük bir alanda da, dikim yapıldı.Programın daha çok geliştirilip, kadın çiftçilerin var olan emeklerininin ön plana çıkarılması düşünülen “Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler Projesi”nin, diğer kırsal alanlara da yayılması planlanıyor.