Kardeşlikten, stratejik
Ortaklığa…
Necdet SİVASLI
İçinden geçtiğimiz şu sıkıntılı günlerde bizi rahatlatabilecek, ileriye umutla bakabileceğimiz bazı projelerin ve etkinliklerin gündem yaratabilecek boyutlarda milletimizin önüne konulması hiç kuşkusuz “Ülkemizde güzel şeyler de oluyor” dememize neden oluyor.
Her zaman yaptıklarını takdir ettiğimiz, özellikle Türk Dünyasına yönelik çalışmaları ile dikkatleri çeken Avrasya Ekonomik İlişkiler (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’den yeni bir etkinlik haberi aldık.
İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) Başkanı Seyfullah Türksoy ile kafa kafaya vermişler ve “Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP” konulu uluslarası boyutu da olan bir çalıştayı Ankara’da gerçekleştirmeye karar vermişler.
Son derece önemli, son derece geleceğimizi enerji konusunda bizi yakından ilgilendiren bu etkinlikte Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki doğalgazının önce Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya taşınmasını öngören Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ankara’da düzenlenecek uluslararası çalıştay’da ele alınacak.
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) tarafından, iki ülke için son derece büyük önem arz eden TANAP Projesinin her yönüyle tartışılıp, konuşulacağı ve gelecek stratejilerinin belirleneceği ’’Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP’’ başlıklı uluslararası çalıştay 12 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek.
Çalıştay’da; TANAP Projesinin stratejik önemi, istihdam potansiyeli, ekonomik getirileri, operasyonel pozisyonu ve projenin fırsatları ve yaratacağı tehditler değerlendirilecek.
Türkiye’den ve Azerbaycan’dan alanında uzman yetkililer ile akademisyenlerin davet edildiği çalıştaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak başta olmak yabancı misyon şeflerinin ve siyasilerin katılması bekleniyor.
Aslında işin en can alıcı noktası nedir biliyor musunuz?
Rusya ile uçak krizinden sonra hemen her konuda olduğu gibi doğalgaz konusunda da bir krizin yaşanabilecek olması ve bu konudaki bağımlılığız bizi her zaman endişelendirmektedir.
İşte (TANAP), doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığımızı ortadan kaldıracağı gibi, kardeş ülke Azerbaycan’ın doğalgazını da Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınabilmesinin kapıları açılmış olacaktır.
Tam bir kardeşlik dayanışması ortaya çıkacak. Kardeşlikten stratejik ortaklığa uzanan bu yol hem Türkiye’nin, hem Azerbaycan’ın önünü açacaktır. Ülkelere zenginlik katacak, güçlü işbirliğinin meyveleri toplanacaktır.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, TANAP’ın Türkiye ile Azerbaycan arasında kardeşlikten stratejik ortaklığa giden çok önemli bir proje olduğunu vurguluyor. Eren, “Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikte yürüttüğü projelerine ekledikleri “en büyük” enerji projesidir. Bu proje ile Avrupa ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının karşılanması ve bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Çalıştayımız projenin uluslararası öneminin yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki örnek işbirliğini vurgulamak adına da büyük ehemmiyet taşımaktadır” şeklinde görüşlerini yansıtıyor.
İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) Başkanı Seyfullah Türksoy da çalıştaya enerji alanında uluslararası kariyeri olan saygın akademisyenlerin, siyasilerin ve diğer yetkililerin katılacağını dile getiriyor. Türksoy da açıklamalarında “İki ülke açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için tanımlanmış doğal gaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan’ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getirmektedir. Bu dev proje özellikle bu günlerde ayrı bir önem arz etmektedir. TANAP Türkiye- Azerbaycan kardeşliğinin ve stratejik ortaklığının taçlanmış halidir” vurgusunu yapıyor.
Bu arada kısaca (TANAP) konusunda da bilgilerimizi yenileyelim:
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır. TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına ulaştırılacaktır.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz