MHP, Yeni Anayasa’nın neresinde?…

MHP, Yeni Anayasa’nın

neresinde?…

Necdet Buluz

Parti içinde çok büyük sarsıntılar geçiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Yeni Anayasa çalışmaları için partisinin tavrını ortaya koyan söylediği şu sözlerin altını çizelim:

“Ana muhalefet partisinin dışarıda kalması, uzlaşma anlayışına da ters düşer. Gelen olursa masada otururlar, gelmezlerse iktidar artık B planını ortaya koymalıdır. Anayasa’da ne gibi bir değişiklik düşünüyorlarsa bunu ağızlarına sakız edip her tarafta konuşacakları yerde, TBMM’ye getirmelidirler. Referandum yoluyla bu ancak mümkün olabilir. Onun için de 317 milletvekilinin 330’a tamamlanması lazım. Orada tamamlandığı takdirde belirledikleri anayasa veya özledikleri anayasa değişikliğini yapmak için millet huzuruna çıkmış olurlar. İktidar dahi kalksa en son masada oturacak olanlar yine o MHP’nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır”

Dikkat edilecek olursa bilmece gibi sözler söyleniyor. Bahçeli, bu açıklamaları ile de bir yerde iktidar Partisi AK Parti’ye yol gösteriyor.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, daha açık bir ifade ile AK Parti’ye referandum yolu ile Başkanlık yolunu mu açmak istiyor? Meclis’te 330 milletvekili sağlamanın taahhüdünü mü vermeye çalışıyor?

Çünkü Başkent’teki siyasi analistler Bahçeli’nin bu açıklamaları ile 330 milletvekiline “yeşil ışık” yaktığı yorumlarını yapıyor.

Nitekim Bahçeli’nin bu açıklamaları karşısında Başbakan Davutoğlu da yeni bir açıklama yaptı ve MHP Genel Başkanı’nı daha açık konuşmaya çağırdı. Davutoğlu, “Sayın Bahçeli’nin (AKP kendi önerisini getirsin 330’u bulsun) şeklinde bu yönde bir açıklaması oldu, en azından böyle bir intiba edinilen bir açıklama yaptı. Sayın Bahçeli’nin bizi bir bulmaca çözer gibi onun tutumunu anlamamıza gerek kalmadan açık ve net bir tutum almasını bekliyoruz. Eğer üç parti devam edeceğiz derse biz bu yola devam ederiz” diyor.

Bizim bu noktada söylemek istediklerimiz var:

MHP Genel Başkanı Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamalarda PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile hiçbir konuda,hiçbir yerde birlikte olmayacağını çok açık ve net ifade etmişti. Bugün, HDP ile aynı masayı paylaşıp, Anayasa çalışmaları içinde olmayı hararetle savunmaya başladı. Buradaki çelişki, öyle ansıyoruz ki bu partiye gönülden bağlı olanları da deninden düşündürmektedir.

Kaldı ki, CHP’nin Anayasa çalışmaları masasından kalkmasına neden olan Anayasa’daki ilk 4 şartın kesin olarak kaldırılmamasından kaynaklanıyor. Bir de Başkanlık sistemine karşı olan CHP’nin “parlamenter sistem”deki kararlığını ortaya koymasından.

Şimdi burada sorulması gerek soru şudur:

MHP, Yeni Anayasa’da ilk 4 şartın kaldırılmasından yana mıdır, değil midir?

Yine MHP, Başkanlık sistemini mi destekliyor, yoksa “parlamenter sistemi” mi?

Yeni Anayasa çalışmalarında MHP’nin ortaya koyduğu ve ısrarcı olduğu bir taslak var mıdır, yok mudur?

AK Parti kendi Anayasası’nı hazırlayıp Meclis’e getirdiğinde MHP, buna “evet” mi, yoksa “hayır” mı diyecektir?

Öncelikle yanıt bekleyen bu soruların açığa kavuşması gerekmiyor mu?

Darbe yasalarının değişmesi gerektiğine, yeni sivil anayasanın yapılmasına kesinlikle karşı değiliz. Böyle bir Anayasa yapılırken de ilk 4 maddenin değişmememsi gerektiği görüşündeyiz. Buna da en fazla sahip çıkması gereken MHP’dir.

Bir başka konu da şudur:

AK Parti kendi Anayasası’nı yaptıktan sonra Meclis’te 330 oyu nasıl bulacak? Bulduğu takdirde bu Anayasa referanduma götürülecek. Referandumda MHP’nin tavrı ne olacak? Bunu da bilmiyoruz.

CHP, bu konularda çok açık ve net tavrını ortaya koyuyor. Kılıçdaroğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda “Darbe yasalarının değişmesi lazım. Anayasa da darbe yasasının bir parçasıdır. Hepsini birlikte ele alacaksak, bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceksek biz hazırız” diyor.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin de kendisine göre istekleri var. HDP’liler Anayasa’nın ilk 4 maddesindeki değişikliğe “evet” diyor. “Eyalet Sistemi”ni destekliyor. Daha başka bölücülüğe giden istekleri de var.

HDP adına yapılan açıklamalarda “Bizim taleplerimiz Yeni Anayasa’da kabul görürse Başkanlık sistemini düşünürüz” deniliyor. HDP’nin isteklerinin bölücü terör örgütü PKK’nın istekleri olduğunu burada yinelemeye gerek görmüyoruz.

Bu kurulan tezgâh içinde MHP’nin ne işi olabilir? Asıl düşündürücü olan da bizim için Bahçeli’nin bu tutumu ve davranışı olmaktadır.

MHP’nin Yeni Anayasa için hassasiyetlerinin olduğunu da biliyoruz. Bahçeli daha açık olmalı, bu hassasiyetleri de ortaya koymalıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    “2025 zor bir yıl olacak…”

    “2025 zor bir yıl olacak…”       Necdet Buluz     Turizmciler 2025 için hazırlanıyor. Ancak sektör temsilcileri “2025 çok zor bir yıl olacak” diyor. Antalya Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen “Seyahat ve Gelişim”…

    Turizm sektörünün güncel sorunları…

    Turizm sektörünün güncel sorunları…     Necdet B.SİVASLI     Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, konaklama sektörünün eylül ayı itibariyle doluluklarda geçen yılı yakaladığını söyledi. Eresin, şu noktalara değindi:  …

    You Missed

    Elektrik düğmesine basarken bir daha düşünün !

    Elektrik düğmesine basarken bir daha düşünün !

    Millilerimiz fırsat tepti:0-0

    Millilerimiz fırsat tepti:0-0

    ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM

    ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM

    “2025 zor bir yıl olacak…”

    “2025 zor  bir yıl  olacak…”

    GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

    GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

    …Ve Beklenen Yağışlar geliyor

    …Ve Beklenen Yağışlar geliyor