Hedef iki partili bir
Meclis mi?…
Necdet Buluz
Başkent siyasi kulislerinde uzun zamandır konuşulan bir konuyu bugün gündeme taşımak istedik. Şöyle deniliyor:
“Son terör olayları ile barajı aşan ve Meclis’e giren HDP’liler çöküyor. Yeni bir seçim gündeme gelse HDP’nin baraj altında kalacağı görülüyor. MHP’de ise sular durulmuyor. Bahçeli ve ekibi partiyi bırakmamakta direniyor. Bu çalkantının devam edeceği de görülüyor. Bu durumda MHP ya parçalanacak, ya da HDP gibi baraja takılacaktır. Ortada iktidardaki AK Parti ile ana muhalefetteki CHP kalıyor. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Partililer de ortada iki parti kalmasını hedef olarak belirledi. “
Böyle bir senaryo neden ortaya atılıyor?
Bilindiği gibi bir yandan yeni Anayasa, öte yandan Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin ısrarla istediği “Başkanlık” gündemden inmiyor. Yeni Anayasa çalışmalarında ve daha sonrasında da Başkanlık konusunda tıkanmanın kaçınılmaz olabileceği ihtimalleri üzerinde duruluyor.
Bunun anlamı da şu:
Eğer muhalefet partileri ile yeni Anayasa ve ardından Başkanlık sisteminde bir anlaşmaya varılamazsa Meclis’ten yeni bir erken seçim kararının çıkabileceğidir.
Daha yeni seçimden çıkmış Türkiye’de yeniden sandıkların kurulması hiç kuşkusuz bazı sarsıntılara da neden olabilir. Böyle bir risk göze aşınabilir mi?
İşte gerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, gerekse Başbakanlık koridorlarında bu konu enine boyuna değerlendiriliyor. Sonbahar ve Haziran aylarından söz edenler bile var. Ciddi olarak yeni bir seçimin ö hazırlıklarının yapılmakta olduğu izlenimi edindiğimizin altını kalınca çizmek istiyoruz.
Zaten, Kasım’da yapılan son genel seçim sonrası Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi gündeme geldiğinde gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse Başbakan Davutoğlu “Eğer Meclis’te siyasi partilerle bu konularda bir anlaşma sağlanamazsa millete gideriz” demediler mi? Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık sözcüleri de hemen her açıklamalarında bu konuya vurgu yapmadı mı?
İşte HDP ve MHP’deki durum ve gelişmeler Cumhurbaşkanı ve Davutoğlu’na yeni adımlar attırabilir. Bu adımların da bir erken genel seçim olabileceğidir.
Son yapılan kamuyu araştırmaları yeni bir seçimde HDP ve MHP’nin baraja takılabileceği ihtimallerini gösteriyor.
Şu anda görebildiğimiz kadarı ile gündem çok yoğun. Kamuoyunda bir erken genel seçim beklentisi de yok. Ancak, ortaya çıkan siyasi gelişmeler, Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi konusu Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın en öncelikli gündem maddesi olarak gösteriliyor. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda “Erken seçim, baskın seçim olmaz” denilemez.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ve Başbakanlık’taki ekiplerin bu konuda yoğun bir çalışma temposu içinde oldukları da iddia ediliyor.
Burada en öncelikle akla gelebilecek soru şu olabilir:
“Meclis yeni oluştu, milletvekilleri yeni bir seçime razı olurlar mı?”
AK Parti kurmaylarının buna yanıtı da şöyle oluyor:
“Partide bir çatlak olmaz. Partinin alacağı karara her milletvekilinin itiraz etmeden uyacağından kimse şüphe etmesin.”
Bir de ekonomik durum var. Ekonomide durumun diken üzerinde oturduğu, daha da kötüye gidebileceği konuşuluyor. Böyle bir ortamda erken seçim ekonomiyi daha da olumsuz etkilemez mi?
Ancak, gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gerekse Başbakan Davutoğlu’na yakın olan çevreler “Böyle bir fırsat daha ele geçmeyebilir. Muhalefet darmadağın. CHP’de bile sular durulmuyor. Bu çok önemli bir fırsattır. Ortada bir risk vara ama bu riskin göze alınacağını görmekteyiz” diyorlar.
Kamuoyuna yüzümüzü döndüğümüzde bir seçim havasının olmadığı görüyoruz. Siyasi arenaya baktığımızda da bir seçim havasının estirilmekte olduğunu sezebiliyoruz.
Bize göre konu biraz daha olgunlaştırılacak. PKK teröristlerine karşı Güneydoğu’da başlatılan mücadele sona erdirildikten sonra da konu daha netlik kazanmış olacak.
Peki, üzerlerinde oynanmakta olan böyle bir senaryoda muhalefet partileri hala kendilerine bir çeki düzen vermeyecek mi? Dağınıklıklarını giderip, meydanı boş bırakmama yolunda adımlar atılmayacak mı?
Şunu da ekleyelim:
Önümüzdeki aylar içinde Türkiye bir erken seçim havasına sokulup, böyle bir karar için düğmeye basılırsa bu bizim için kesinlikle bir sürpriz sayılmayacaktır. Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi konusunda çok daha başka gelişmeler de var bunları da bir başka yazımızda ele alacağız.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz