Yeni yıl zamlarından nasibini alan cep telefonunda giriş seviyesindeki tuşlu modellere de zam göründü.
Cep telefonunda giriş seviyesindeki tuşlu modellerden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) 120 TL’den 160 TL’ye çıkarılması tepkilere neden oldu. Milliyet’ten Hanife Baş’ın haberine göre, yeni yıl zamları arasında bulunan bu artış, fiyatı 640 TL’nin altında olan telefonların satışını etkileyecek. Bu zam düşük gelirlilerin daha çok rağbet ettiği cep telefonlarının da fiyatlarının yükselmesine neden olurken, kayıtdışını da artırmasından korkuluyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, cepte alınan Özel Tüketim Vergisi’ne yüzde 33 oranında zam geldiğini kaydetti. 40 TL’lik ÖTV zammı ile geçen yıl 120 TL + KDV olan minimum ÖTV tutarının 160 TL + KDV yani 188.8 TL’ye yükseldiğini belirten Ekşi, “Bu en ucuz telefonun fiyatının telefonun vergisiz fiyatı 1 TL dahi olsa 189.98 TL’nin altında olamayacağı anlamına geliyor. Eğer müdahale edilmezse ÖTV kaçağı geçen yılın da üzerine çıkacak. Hedeflenen vergi gelirine ulaşılamadığı gibi kayıtlı ve kayıt dışı iş yapanlar arasında ciddi bir haksız rekabet oluşacaktır” dedi.

600 TL ALTINI ETKİLER

Ekşi, özellikle ekonomik segmentte yer alan telefonların yüzdesel olarak daha yüksek oranda etkilendiği bu zamların son yıllarda satışı göreceli olarak düşük seyreden 1.000 TL’nin altındaki ürünlerin satışını azaltacağını kaydederek, bunda 1.000 TL üzerindeki telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV’nin, ekonomik fiyatlı telefonlarda yüzde yüzün üzerinde oranlara ulaşmasının payının büyük olduğunu vurguladı.

Düşük fiyat segmentindeki cihazlarda zamlanan ÖTV’nin telefon kaçakçılığını maalesef daha da yüksek düzeylere çıkaracağına da işaret eden Ekşi, “Bir tarafta yüksek vergilerle telefon sahibi olmaya çalışan milyonlar, diğer tarafta 188.8 TL vergiye rağmen aşikar bir şekilde gazete ve TV’lerde 150 TL’nin altında satış fiyatlarıyla pazarlanan belli ki ÖTV’si ödenmemiş telefonlar. Ülke genelinde satılan tüm telefonlardan ÖTV tahsilatı yapılabilirse, ÖTV oranlarının düşebileceğine inanıyoruz” görüşünü dile getirdi.

YERLİYİ VURACAK

General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman da, bu yeni ÖTV zammıyla maliyeti 35 TL olan bir telefonun fiyatının 238 TL’ye çıktığını dile getirerek, şunları söyledi: “238 TL üzerinde bayi karı yok. Onu da eklerseniz fiyat artıyor. 35 TL’ye 160 TL ÖTV onun üzerine de KDV eklediniz mi ciddi bir vergi yapıyor. Bu yüzde 500’lük vergiye tekabül ediyor. Oysa bu vergi oranı 600 TL’nin üzerindeki cep telefonlarında yüzde 25’e denk geliyor. Otomobilde lüks oranı arttıkça vergi artıyor. Cepte ise lüks oranı arttıkça vergi azalıyor.”

Cepten alınan ÖTV’ye zammın giriş seviyesindeki modelleri çok etkileyeceğini vurgulayan Yaman, “Biz Vestel, General Mobile, Casper, Exper gibi markalar olarak 700 TL’nin altındaki noktada kümeleniyoruz. Bu durum yerli üreticiler olarak bizleri etkileyecek.

Nitekim GFK rakamları da 700 TL altındaki pazarın yüzde 54’den yüzde 22’lere gerilediğini gösteriyor. Bu rakam daha da düşecek. Türkiye’de cepler en çok 1.300-1.500 TL fiyat segmentinde satılıyor. Bu hem ekonomi için hem de yerli üreticiler için kayıp. Ayrıca hala kayıtdışılığı açık olan 60-80 TL’ye satılan cep telefonları görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Asus Türkiye Ülke Müdürü Bora Aras da, vergi zammının giriş seviyesi ve tuşlu telefonların fiyatlarının yüzde 10 oranında artmasına neden olacağını belirterek, “Üst fiyat segmentindeki telefonların fiyatlarını etkilemeyecek. Fiyatı 640 TL’nin altında olan cep telefonlarına 50 TL’ye yakın zam gelmiş olacak. Bu nedenle tüketicilerin satın alma davranışı 600-700 TL’nin üzerindeki telefonlara kayacak. Şu anda giriş seviyesinde tuşlu telefonların en düşük fiyatı bayi kar marjı dahil olmadan 189 TL’den aşağı değil” dedi.