Dokunulmazlıklar konusu…
Necdet Buluz
HDP’li Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın teröre destek veren ve bölücülük yaptığı gerekçesi ile dokunulmazlıkların kaldırılması gündemde bulunuyor. Bu konuda savcıların fezleke hazırlayıp ve ardından Meclis’in harekete geçeceğini sanıyoruz. Şimdi ise birçok yerde “Donulmazlılar kaldırılırsın mı, kaldırılmasın mı?” tartışmaları yapılıyor.
Biz, bu tür tartışmaları yıllardır izliyoruz. Bu tartışmalar hiçbir sorunu çözememiş, dokunulmazlıklar konusunda bir ileri adımın atılmasını da sağlayamamıştır. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın dokunulmazlıklarının gündeme geldiği bu günlerde bu konunun tüm milletvekillerini kapsayacak şekilde ele alınması bir fırsat olarak değerlendirilemez mi?
Bizim görüşümüz şu:
Yıllardan bu yana hep milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını, sınırlandırılmasını istedik ve bu konuda yapılan çalışmaları ve açıklamaları da destekledik. Bugün de aynı görüşteyiz. Milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı devam etmeli, ancak artık milletvekillerine de dokunulabilmelidir. Bu nedenle milletvekili dokunulmazlıklarının mutlaka kaldırılmasını ya da sınırlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu konuda tüm siyasi partilerin aynı noktada görüş birliğini sergilemesi gerekiyor. Şeffaflık ön planda olmalıdır. Böyle bir adımın atılması, Meclis’e olan güveni de artıracaktır.
Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AK Parti’nin iktidara gelmeden önce bu konuda yaptığı açıklamaları da destekleyip Erdoğan’ın verdiği sözleri tutmasını ve yerine getirmesi gerektiğini hep anımsattık.
Geçmiş hükümet dönemlerine de bakıyoruz. İktidara gelmeden önce hemen her siyasi parti lideri “Dokunulmazlıkları sınırlandırma” sözü vermiş, iktidara gelindiğinde bunlar unutulmuştur.
Ancak, görüldüğü gibi daha önceki iktidarlarda olduğu gibi AK Parti iktidarlarında da milletvekili dokunulmazlıklarına dokunulmadı, sınırlandırılmadı.
Milletvekili dokunulmazlıklarında hiç kuşkusuz Demirtaş ve Yüksekdağ’ın bu zırhının kaldırılmasını biz de destekliyoruz. Ortada işlenmiş bir suç varsa cezası da olmalıdır. Bu sucu işleyen milletvekili de olsa bir şey değişmemelidir.
Konu ile ilgili yaptığımız araştırmalar da şunu gösteriyor:
Demokratik ülkelerde milletvekilleri dokunulmazlıkları bizdeki kadar sıkı değil, esneklikler var. Hemen her milletvekiline gerektiğinde dokunulabiliniyor. Hakkında fezleke hazırlanıp, soruşturma açılabiliyor, gerektiğinde yargılanıyor. Her şeyin açık ve şeffaf olmasına özen gösteriliyor. “Sucu varsa cezası da olmalıdır” ilkesinden hareket ediliyor.
Bir milletvekili, dokunulmazlığı elde edebilmek, daha önce işlediği suçlardan kurtulmak, ya da işleyebileceği suçlar nedeni ile dokunulmazlıklardan istifade edebilmek için milletvekili olmamalıdır.
Bizde birçoklarının bu nedenle milletvekili seçilebilmek için büyük mücadele verdiği her dönemde görülmüştür. Bu durum, çok dürüst biçimde çalışan milletvekilleri üzerinde de bir gölge oluşturuyor. Artık, bu konuların tartışılmaması, Meclsi üzerindeki bu ağırlığın hafifletilmesi gerekiyor.
Neden çekiniliyor, neden endişe ediliyor ve korkuluyor? Niçin bu konuya el atılmıyor, frene basılıyor?
Demirtaş ve Yüksekdağ’ın dokunulmazlıklarının kaldırılması konuları tartışılırken, elimizde TBMM’deki dokunulmazlık dosyaları ile ilgili bir veri bulunuyor. Anadolu Ajansı tarafından derlenen bu veriyi biz de sizlerle paylaşmak istedik:
.
TBMM’de Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın değil birçok başka vekilin de haklarında dokunulmazlık dosyaları bulunuyor. Tam sayı 80’miş. 80 vekille ilgili toplam 330 dokunulmazlık dosyası TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu’nda bulunuyor. Bunlardan 182’si HDP, 105’i CHP, 34’ü Ak Parti ve 9’u MHP milletvekillerine ait. En fazla dosya Selahattin Demirtaş’ın. Onunla ilgili tam 49 ayrı dosya bekliyor. Ancak hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan tek liderin Demirtaş olmadığı da görülüyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 33, Devlet Bahçeli’nin 3, Figen Yüksekdağ’ın da açıklanan rakamlara göre. 1 dosyası bulunuyor.
Siz kalkacak, bölücülük yapacaksınız, teröristlere arka çıkacaksınız, bölünmeden yana tavır içinde olacaksınız, sonra da milletvekili dokunulmazlığı zırhına sığınacaksınız. Böyle bir şey olabilir mi? Dünyanın hangi parlamentosunda böyle bir şeye izin verilir, bir örneği var mı?
Böyle bir şeyin dokunulmazlığı olur mu?
Burada önemli olan, kimin ne kadar dosyasının olduğu değil, dokunulmazlıkların kaldırılması ya da sınırlandırılması olmalıdır. Sucu olan, suç işleyen hiç kuşkusuz bunun da bedelini de ödemelidir.
Hiç kuşkusuz hangi liderin veya hangi milletvekilinin hangi suçtan dolayı fezlekesinin olduğunu bilmiyoruz ve bunları da tartışmıyoruz. Konu tamamen hukuk konusu olduğuna göre hukuk önünde herkesin aynı duruşu sergilemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Böyle bir adımın da iktidar Partisi AK Parti’den atılmasını bekliyoruz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz